DeDrontenaar.nl

Woensdag, 8 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten | De tamme kastanje met de eetbare vruchten naast het hospice

Een Boompje Opzetten | De tamme kastanje met de eetbare vruchten naast het hospice
De tamme kastanje aan de Copernicuslaan.
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

DRONTEN - Deze keer een boom die iedere inwoner van Dronten volgens mij wel kent: de tamme kastanje naast het hospice. Hij staat naast de rotonde bij De West en aan het begin van de Copernicuslaan. Het leuke is dat er op de Copernicuslaan allemaal bomen staan die wij in het Nederlands kastanje noemen. Maar toch zijn het verschillende boomsoorten.

Er staan verderop in de straat paardenkastanjes met vruchten die niet te eten zijn. Onder de tamme kastanje ziet u soms mensen zoeken naar de vruchten. De vruchten kunnen worden gekookt, gepoft of tot meel of puree verwerkt worden. Zeker met de kerst wordt de tamme kastanje vaak gegeten bij gerechten met wild.

De tamme kastanje is juist omdat de vruchten goed te eten en goed te bewaren zijn ook in ons deel van de wereld terechtgekomen. Het verhaal is dat de Romeinen de tamme kastanje meegenomen hebben. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de Kelten al 200 jaar voor de Romeinen de tamme kastanjes hier gebracht hebben.

Dikste boom van Nederland

De dikste boom van Nederland is ook een tamme kastanje. Het is de kabouterboom van Beek Ubbergen, vlakbij Nijmegen. Deze boom is waarschijnlijk zo’n 450 jaar oud en heeft een stamomtrek van 9 meter. Laten we hopen dat onze tamme kastanje dat ook gaat halen.

Voor vragen en opmerkingen: stadsbomen@gmail.com.

Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten