DeDrontenaar.nl

Woensdag, 5 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten | De prachtige oude essen achter de Hoefslag in Dronten

Een Boompje Opzetten | De prachtige oude essen achter de Hoefslag in Dronten
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

DRONTEN - Tussen de Hoefslag en de Manegelaan in Dronten staat een aantal prachtige oude essen. Onze vaste ‘bomenmedewerker’ Jaco Houweling schrijft erover in een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Een Boompje Opzetten’

Zo, de kerstmaaltijd en de oliebollen zijn weer op. We beginnen weer met een nieuw jaar.

Een echte winter hebben we ook nog niet gehad. Wel zijn de loofbomen nu goed te bekijken omdat ze hun blad in dit jaargetijde niet hebben.

Eén van de meest herkenbare bomen is de es. De zwarte knoppen staan duidelijk tegenover elkaar en de eindknop (laatste knop op twijg) is groot. Kijkt u zelf maar eens.

De es is al zolang in gebruik door mensen en voor zoveel verschillende dingen gebruikt, daar zou wel een heel boek over te schrijven zijn.

Tussen de Hoefslag en de Manegelaan staat een aantal prachtige oude essen. Duidelijk altijd opgegroeid met voldoende ruimte, want ze vertakken al laag. Ze stonden hier al voordat de woonwijk aangelegd werd.

Gelukkig zijn de meeste van deze essen nog in goede gezondheid. Veel essen in West-Europa zijn ziek door de essentaksterfte. Een schimmelziekte die sinds 2010 in Nederland bekend is.

In sommige bossen is wel 80% van de bomen ziek en er is op dit moment geen behandeling mogelijk. Toch zijn er ook bomen bekend die niet ziek worden en door wetenschappers en boomkwekers wordt er hard gewerkt om binnenkort essen te kunnen kweken die geen last meer hebben van de essentaksterfte.

Voor vragen en opmerkingen: stadsbomen@gmail.com.

Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten