DeDrontenaar.nl

Zondag, 5 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten | De gouden ginkgo’s in de Gaffelstraat

Een Boompje Opzetten | De gouden ginkgo’s in de Gaffelstraat
Foto: In de herfst worden de bladeren prachtig goudgeel.
Redactie: M.H.

(door Jaco Houweling)

Wat hebben Hiroshima, Chinese tempels, gezonde bloedvaten en een levend fossiel met elkaar te maken? Het antwoord is de Japanse notenboom of ginkgo.

Ginkgo is de wetenschappelijke naam van de boomsoort met de nederlandse naam Japanse Notenboom. De enige boom die de atoomboom op Hiroshima overleefde was een ginkgo. Maar hoe komen we dan vanuit Japan bij Chinese tempels?

De boomsoort ginkgo is eigenlijk een soort levend geschiedenisverhaal, daar zou al een boek over te schrijven zijn. De boom wordt al eeuwen in China gebruikt in medicijnen. Onder andere in medicijnen voor een goede bloedsomloop en tegen veroudering. Momenteel onderzoekt men zelfs of van de ginkgo medicijnen tegen alzheimer te maken zijn.

De bomen werden in China veel rondom tempels aangeplant. In Europa dachten we dat de boom uitgestorven was en kenden we alleen maar fossielen van de boom. Totdat in de 17e eeuw een ontdekkingsreiziger in Japan de boom zag en zaden terugstuurde naar Europa.

De ginkgo heeft het hele jaar donkergroene bladeren. Eigenlijk zijn het naalden, maar dat is een verhaal voor een andere keer. In de herfst worden deze bladeren prachtig goudgeel en dan vallen de ginkgo’s opeens op. Kijk maar in de Gaffelstraat.

Vragen of opmerkingen

Een Boompje Opzetten