DeDrontenaar.nl

Donderdag, 13 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een boompje opzetten | Croissantje en glaasje wijn onder de plataan

Een boompje opzetten | Croissantje en glaasje wijn onder de plataan
Plataan bij woonzorgcentrum De Regenboog.
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

DRONTEN - In de rubriek ‘Een boompje opzetten’ bespreekt Jaco Houweling maandelijks een boom in de gemeente Dronten. Deze keer de plataan op de kruising van De Oost met de Lijzijde.

De plataan is als boom makkelijk te herkennen aan zijn stam. Doordat er stukken schors afbladderen ontstaan geelgroene vlekken op de stam.

Veel mensen hebben goede herinneringen aan deze boomsoort. In het zuiden van Europa, op veel pleinen en straten in Zuid-Frankrijk en Italië is de plataan aangeplant om in zijn schaduw rustig te kunnen genieten van een croissant of lekker wijntje.

Maar er zijn ook mensen die minder leuke herinneringen hebben aan de plataan. Wie in de zomer wel eens zijn plataan heeft gesnoeid, weet dat je gaat hoesten van het zogenaamde ‘platanenstof’. De bladeren en de jonge twijgen van platanen hebben een soort haren die bij het snoeien los komen. Sommige mensen zijn zelfs allergisch voor het platanenstof en worden er benauwd en echt ziek van.

Daarom, als u zelf een plataan heeft: geniet in de zomer gewoon van de schaduw van deze mooie bomen. Eventueel met croissant of wijntje. En doe het snoeien in het najaar als het blad van de boom is. Maar wel vóór de vorst.

Op de reacties naar aanleiding van de vorige rubriek, over de oudste boom van Dronten, kom ik in een ander stukje nog terug.

Heeft u ook vragen, op- of aanmerkingen? Dan kunt u reageren naar Jaco Houweling via stadsbomen@gmail.com.

Een boompje opzetten