DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een boompje opzetten | Boomhazelaar komt oorspronkelijk uit Turkije

Een boompje opzetten | Boomhazelaar komt oorspronkelijk uit Turkije
De boomhazelaar voor de Ichthuskerk.
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

DRONTEN - In de bocht van de Roerstraat, voor de Ichthuskerk, staat de boom van deze maand: een boomhazelaar. De boomhazelaar komt hier van nature niet voor maar is aan het einde van de 16e eeuw door Carolus Clusius naar Nederland gebracht.

Clusius was toen hoogleraar in Leiden en directeur van de Leidse Hortus. De boomhazelaar wordt ook wel Turkse hazelaar genoemd omdat de boom oorspronkelijk in Turkije voorkomt. Naast de boomhazelaar en de paardenkastanje bracht deze mijnheer ook de tulp naar Nederland.

De noot van deze soort hazelaar is goed eetbaar maar klein en de schil is vaak erg hard. Wilt u echt hazelaarnoten verzamelen om te eten dan moet u de hazelaarstruiken opzoeken. Op verschillende plaatsen in Dronten zijn deze, ook in het openbaar groen, aangeplant.

Boomkwekers zetten soms de struikvorm van de hazelaar op een onderstam van boomhazelaar. Dit enten doen ze, zodat er één boompje ontstaat dat de goede eigenschappen van beide planten heeft.

In het voorjaar zijn de hazelaars de eerste bomen die bloeien. De struikvorm zelfs iets eerder dan de boomhazelaar. Ze bloeien voordat er blad aan de plant zit, zodat het stuifmeel door de wind verspreid kan worden.

Wilt u reageren? Dat kan via stadsbomen@gmail.com.

Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten