DeDrontenaar.nl

Woensdag, 5 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Een Boompje Opzetten | Beverboom wordt ook tulpenboom of magnolia genoemd

Een Boompje Opzetten | Beverboom wordt ook tulpenboom of magnolia genoemd
De beverboom aan de Takelaarstraat in Dronten.
Foto: Jaco Houweling
Redactie: M.H.

DRONTEN - Op het grote grasveld aan de Takelaarstraat in Dronten staan verschillende bomen. Maar er is één boom die nu heel uitbundig bloeit. De Nederlandse naam van deze boom is beverboom.

Maar om het makkelijk te maken noemen veel mensen dit een tulpenboom. Heel begrijpelijk als je de bloemen ziet, het lijken immers net tulpen. Nogmaals, de juiste Nederlandse naam is beverboom. Dit omdat de knoppen een viltachtig omhulsel hebben dat op de staart van een bever lijkt.

Dat de boom er zo mooi bij staat is best bijzonder. Hij groeit het beste op zure, humusrijke grond en in Dronten is de meeste grond kalkrijke klei.

Al meer dan tweeduizend jaar wordt de beverboom in China aangeplant. Eerst bij tempels en vanaf de zevende eeuw ook in de tuinen van de keizerlijke paleizen. In de Chinese schilderkunst komt de beverboom ook vaak terug. De boom staat in de schilderkunst symbool voor reinheid.

Sinds de oudheid wordt van de bloemen parfum gemaakt, maar ze zijn ook eetbaar. Op internet zijn verschillende recepten te vinden, zelfs om van de bloemblaadjes ijs te maken. Van de beverboom bestaan een kleine 250 verschillende soorten. Of die ook verschillende smaken weet ik niet, maar ik ga het zeker uitproberen.

Vragen en reacties kunt u sturen naar: stadsbomen@gmail.com.

Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten