DeDrontenaar.nl

Maandag, 3 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Dubbel en Dwars Dronten | Wat woorden doen

Dubbel en Dwars Dronten | Wat woorden doen
Milieustraat Dronten
Foto: ©maartenheijenk
Redactie: M.H.

(door Hans Dorreboom)

Het lijkt vaak zo eenvoudig. Woorden of begrippen gebruiken die iedereen snapt. En vaak is het wel concreet en duidelijk. Glas is glas en glas doe je in de glasbak. Papier en karton doe je in de papiercontainer, plastic verpakkingen in de PMD container en groen, fruit en tuinafval in de GFT-container.

Maar het wordt voor sommige Drontenaren ingewikkelder als het gaat om restafval of grofvuil. Dat zijn kennelijk geen concrete begrippen.

Grofvuil brengen wij naar de milieustraat. Althans in woorden. Of zoals de gemeente Dronten zelf omschrijft: „Grof huishoudelijk afval is afval dat te groot en te zwaar is om in een huisvuilzak aan te bieden.”

Regelmatig zie en hoor ik na werktijd mede-inwoners met busjes of aanhangers stoppen bij de restafvalcontainers en die lozen toch echt geen restafval. Maar ook veel klussers weten deze afvalcontainers te vinden voor het lozen van hun restafval. En lukt het niet in de afvalbak zelf, dan kun je je restafval er altijd nog naast zetten.

Is dat onwetendheid, gemakzucht, centenkwestie of gewoon a-sociaal gedrag?

In veel gemeenten is het wegbrengen van grofvuil naar de milieustraat gratis en niet beperkt, zoals in Dronten tot 100 kilo per jaar. Laat Dronten dat goede voorbeeld volgen en gewoon die beperking opheffen. Dan hoeft de gemeente ook niet meer het verschil uit te leggen tussen restafval en grofvuil.

Dubbel en Dwars Dronten