DeDrontenaar.nl

Maandag, 13 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Dubbel en Dwars Dronten | De woonwijk Dronten

Dubbel en Dwars Dronten | De woonwijk Dronten
Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

(door Hans Dorreboom)

De Drontense politiek is best leuk. Neem de discussie in de gemeenteraad over de uitbreiding van Dronten met mogelijk 20.000 woningen. Dat willen ze graag in Den Haag, omdat in de polder nog ruimte zou zijn voor 100.000 woningen.

Het dorp Dronten kan in vier windrichtingen uitbreiden. En iedere windrichting heeft zijn eigen politieke kleur. D’66 heeft als eerste optie een uitbreiding naar het Oosten, richting Elburg en als tweede optie naar het Noorden, richting Ketelhaven.

Voor twee partijen (CDA en Groen Links) is het Zuiden, richting Biddinghuizen, de meest voor de hand liggende uitbreidingsrichting. Slechts de Christen Unie noemt het Westen, richting Swifterbant, als gebied voor verdere groei.

SP heeft nog geen idee, PvdA denkt nog na over het karakter van Dronten nu en in de toekomst, VVD beraadt zich nog en Leefbaar Dronten is van alle richtingen.

Het lijkt bij deze politieke voorkeuren net of het dorp Dronten een nieuwe woonwijk krijgt. Maar wij hebben het wel over een groei van het dorp Dronten van 30.000 inwoners nu tot mogelijk 75.000 in de toekomst. Dronten krijgt er geen woonwijk bij, maar wordt dan zelf een woonwijk in een nieuwe stad. En willen wij dat?

Groen Links heeft voor medewerking aan de uitbreiding al een fors eisenpakket op tafel gelegd: schrappen Vliegveld Lelystad, komst van de Zuiderzee-spoorlijn (met halte in Swifterbant) en aanleg aquaduct bij Roggebot. Andere partijen zullen zeker spoedig volgen met hun eisen. Hier vast wat tips: een eigen ziekenhuis, een universiteit, een megabioscoop, een popcentrum en een spannend overdekt zwembad met glijbanen en speelvoorzieningen voor kinderen.

Dubbel en Dwars Dronten

Heb ook nog wel een idee wat dan een mogelijkheid moet zijn. Betaald voetbal in Dronten. De plaatselijke ASVD is ambitieus genoeg en Dronten telt 100+ miljonairs. Moet kunnen toch? En voor ik het vergeet, een enorm stadspark en dan netter dan het v Veldhuizenbos, maak het Wisentbos 3x zo groot. Groot denken
Leusink | woensdag 27 mei 2020 10:56
Een toeristische "landmark" a la de Euromast is ook een aardige toevoeging in Dronten. Dan wel 300 meter hoog graag, want anders komt het niet boven de windmolens uit.
B de beer | donderdag 28 mei 2020 18:02