DeDrontenaar.nl

Zondag, 27 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Dronten scoort opvallend laag in Elsevier-onderzoek naar ideale woonplek

Dronten scoort opvallend laag in Elsevier-onderzoek naar ideale woonplek
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - In een onderzoek van Elsevier Weekblad en Bureau Louter naar de beste gemeenten van Nederland scoort Dronten opvallend laag. Van de 354 Nederlandse gemeenten eindigt Dronten met een kwalificatie ‘zeer matig’ op de 294ste plaats.

In de gemeente Dronten worden onderwijs, zorg, vrije tijd, bereikbaarheid en gebouwde omgeving door de onderzoekers zeer laag ingeschat. Hoge scores zijn er voor natuurlijke omgeving en rust en ruimte.

Lage waardering Biddinghuizen

Elsevier en Bureau Louter uit Delft keken binnen gemeenten ook naar de verschillen per postcode. Binnen de gemeente Dronten scoort Biddinghuizen als het gaat om de woonaantrekkelijkheid lager dan Dronten en Swifterbant. Lokale verschillen zijn er ook bij de aspecten ‘reuring’ en ‘stedelijke kwaliteiten’. Daar krijgt Dronten een ietsjes hogere waardering dan de beide kleinere dorpen.

De onderzoekers hebben geprobeerd recht te doen aan de kwaliteiten van alle woonplaatsen door te kijken hoe de gebieden scoren op twee totaal verschillende gebieden: ‘reuring’ enerzijds en ‘rust en ruimte’ anderzijds. Ze hebben maar weinig gemeenten gevonden die beide kwaliteiten in zich hebben. Als het gaat om reuring steekt Amsterdam er met kop en schouders bovenuit, rust en ruimte vinden de onderzoekers vooral in het oosten van het land.

Scores Dronten

Voorzieningen

Onderwijs *
Zorg *
Vrije tijd *
Bereikbaarheid **

Omgeving

Gebouwde omgeving *
Natuurlijke omgeving *****

Rust, ruimte en leefbaarheid

Weinig overlast **
Veiligheid ****
Kenmerken bevolking **
Rust en ruimte *****

Oordeel Elsevier Weekblad

***** = zeer goed
**** = goed
*** = redelijk
** = matig
* = zeer matig

Hier moet de gemeente echt actie in ondernemen. We scoren nu nog goed op natuurlijke omgeving, maar dat is straks ook nog weg met de hoogste windmolens van Europa die wij in onze gemeente toelaten. Het is belangrijk om ons eens wat beter op de kaart te zetten en eens te luisteren naar bewoners ipv adviseurs met tegengestelde belangen.
Jan | vrijdag 7 augustus 2020 09:49
wacht maar tot de 'vakantie' vluchten straks fijn rondvliegen. en voor wat betreft veiligheid: Wat vervoeren die vrachttreinen hier eigenlijk allemaal midden in de nacht over de Hanzelijn?
JJWago | vrijdag 7 augustus 2020 15:06