DeDrontenaar.nl

Woensdag, 8 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Dronten kan zich opmaken voor enorme uitbreiding: „Maar voor wat hoort wat"

Redactie: M.H.

DRONTEN - De Tweede Kamer gaat waarschijnlijk volgende week vóór de bouw van 100.000 extra woningen in Flevoland stemmen. De provincie ziet dat als een uitdaging en de wethouders van de zes gemeenten zeggen dat het haalbaar is. Provinciale Staten stellen wel een duidelijke voorwaarde: „Voor wat hoort wat.”

„Dit plan gaat niet alleen over woningbouw, het gaat over het bouwen van een complete samenleving. Daar hoort ook de bereikbaarheid bij, daar horen ook voorzieningen bij”, zo verwoordde gedeputeerde Jan de Reus (VVD) gisteren de mening van Provinciale Staten.

Dikke kamermeerderheid

VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis heeft vorige week een motie ingediend voor de bouw van 100.000 extra woningen in Flevoland. De Tweede Kamer gaat hier 3 maart over stemmen. „En er lijkt een dikke kamermeerderheid vóór die motie te zijn”, aldus Jan de Reus.

„Het is een nieuwe situatie, ik was er ook door verrast en heb even achter de oren gekrabd”, vervolgde de gedeputeerde. Hij heeft inmiddels gebeld met de wethouders van onder andere Dronten en de conclusie is: „Ja het is haalbaar, het kàn in Flevoland.”

Voor wat hoort wat

Provinciale Staten spraken gisteravond op initiatief van Bas de Reus over die extra woningen. Het GroenLinks-statenlid diende namens vijf fracties een motie in, waarin Gedeputeerde Staten de opdracht kregen om niet alleen over huizen te praten, maar ook over openbaar vervoer, bereikbaarheid, werkgelegenheid, voorzieningen, natuur en kwaliteit van wonen. „Voor wat hoort wat”, zo vatten Willem Boutkan (PVV) en Willem de Jager (PvdA) het voorstel samen.

Forum voor Democratie en PVV sputterden aanvankelijk tegen. Niet omdat zij tegen de bouw van meer woningen zijn, maar omdat zij het voorstel overbodig vonden. De gedeputeerde zei in een reactie dat hij maandag in gesprek gaat met minister Stientje van Veldhoven en dat hij daarbij de steun van Provinciale Staten goed kan gebruiken.

Niet alleen Almere

Nadat Mirjam Smeels (VVD) zich ervan had overtuigd dat het niet alleen om Almere ging, maar ook om Lelystad, Dronten en de Noordoostpolder, gingen ook de laatste twijfelaars overstag. Met 38 stemmen voor en 0 tegen werd de motie van onder andere GroenLinks aangenomen.

„Ik denk dat de gedeputeerde hiermee uit de voeten kan”, verzuchtte commissaris van de koning Leen Verbeek. Jan de Reus ziet het helemaal zitten: „Wij willen de uitdaging aangaan. We pakken de handschoen op en gaan ermee aan de slag.”

Honderdduizend woningen

Video Provinciale Staten