DeDrontenaar.nl

Donderdag, 4 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Dronten eist 5.000 euro boete voor logé op zolder: „We krijgen het hele land over ons heen”

Dronten eist 5.000 euro boete voor logé op zolder: „We krijgen het hele land over ons heen”
Redactie: M.H.

DRONTEN - Per keer dat er een logé een nachtje blijft slapen op de zolder van een woning aan Het Ruim, wil de gemeente Dronten een boete van vijfduizend euro opleggen. De huiseigenaar vindt dat ridicuul. B en W zien geen andere oplossing: „Want als er brand uitbreekt en er gebeurt iets, dan krijgen we het hele land over ons heen.”

De huiseigenaar kaartte de zaak gisteren aan bij de commissie bezwaarschriften van de gemeente. Hij vindt het onredelijk dat hij opdraait voor het gedrag van zijn huurders. Hoe kan hij immers voorkomen dat zij iemand op zolder laten slapen? Hij vertelde de commissie dat hij niet zomaar het huis in mag om te controleren.

Meer kan ik niet doen

Het gaat om een studentenwoning en de verhuurder sluit niet uit dat er soms, bijvoorbeeld tijdens de introductiedagen, iemand blijft slapen op zolder. Van de gemeente Dronten mag dat niet, omdat de zolder een berging is en niet voldoet aan de regels voor een slaapkamer. De verhuurder heeft de studenten daarop gewezen: „Meer kan ik niet doen.”

B en W antwoordden dat ze wel mòeten handhaven. Volgens de woordvoerder van het college liggen er matrassen op zolder en doet de eigenaar er niet alles aan om te voorkomen dat er geslapen wordt.

„Maar wat moet de eigenaar dan in praktische zin doen?”, wilde ook commmissievoorzitter Piroska Olgers weten. B en W kwamen in hun reactie niet veel verder dat de zolder nu eenmaal een bergruimte is.

Brief is onduidelijk

Volgens de advocaat van de eigenaar is de eis van de gemeente niet alleen onuitvoerbaar, maar is de brief ook nog eens heel onduidelijk. Daarin staat namelijk dat studenten ’s nachts niet op zolder mogen slapen.

De advocaat vond het raar dat een niet-student er dus kennelijk wel mag slapen. En overdag, mag er dan wel geslapen worden? En wat als een student er de hele nacht ligt, maar geen oog dicht doet? Mevrouw Olgers was het ermee eens dat de brief duidelijker moet.

Studentenhuisvesting