DeDrontenaar.nl

Maandag, 3 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Dronten dubbel zo groot? B en W wilden héél graag in de motie over 100.000 huizen

Dronten dubbel zo groot? B en W wilden héél graag in de motie over 100.000 huizen
Winkelcentra 'aan de grote kant'.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - B en W van Dronten hebben in februari nadrukkelijk gevraagd om te worden opgenomen in de motie over de bouw van 100.000 extra woningen in Flevoland. Deze motie is in maart door de Tweede Kamer aangenomen. De gemeenteraad van Dronten heeft aansluitend gezegd te willen groeien naar 65.000 tot 75.000 inwoners.

„Vitale winkelcentra en vitale dorpen zijn heel erg afhankelijk van aantallen inwoners en consumenten. Daarom heeft het college in februari verzocht om in de motie Koerhuis ‘rondom Dronten’ op te nemen”, zegt wethouder Irene Korting (VVD).

Nadrukkelijk gevraagd

In de motie van VVD-kamerlid Daniël Koerhuis (pdf) zijn vier woningbouwlocaties expliciet genoemd: Pampus, Warande, Oosterwold en rondom Dronten. Dus het initiatief om Dronten daarin op te nemen lag bij het gemeentebestuur? „Laten we het zo zeggen: we hebben in elk geval nadrukkelijk gevraagd om ‘rondom Dronten’ op te nemen in de motie”, antwoordt wethouder Korting.

Ze voegt eraan toe dat de winkelcentra in de drie dorpen aan de grote kant zijn voor de inwoneraantallen. Korting vindt het daarvoor belangrijk dat Dronten door de Tweede Kamer genoemd is: „Want uiteindelijk worden centra bepaald door de hoeveelheid consumenten die er zijn.”

Honderdduizend woningen

Korting geeft toe dat de winkelcentrain de dorpen aan de grote kant zijn. Ja zeker, vooral wat betreft Dronten centrum. Dat het te groot zou zijn zag ieder logisch denkend mens voor de crisis van 2013 al. Maar het zou en moest er komen. En nu, zou het ooit nog goed komen in deze veranderende tijden waarin online verkopen alleen maar toenemen?
Leusink | dinsdag 14 juli 2020 16:48
Ze voegt eraan toe dat de winkelcentra in de drie dorpen aan de grote kant zijn voor de inwoneraantallen. Korting vindt het daarvoor belangrijk dat Dronten door de Tweede Kamer genoemd is: „Want uiteindelijk worden centra bepaald door de hoeveelheid consumenten die er zijn.” De realiteit is dat die winkelcentra in geen jaren -in Dronten zelfs nog nooit- volledig bezet zijn geweest! Misschien is er wel sprake van een geheel andere reden waardoor veel dorpsgenoten regelmatig elders gaan winkelen. Smaken verschillen, maar laten we eerlijk zijn, zo gezellig is het 'nieuwe' centrum van Dronten nu ook weer niet geworden.
JJWago | woensdag 15 juli 2020 14:09