DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 22 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Drie partijen kritisch over plannen Havenkade: „Je kunt het maar één keer verkloten”

Drie partijen kritisch over plannen Havenkade: „Je kunt het maar één keer verkloten”
Roelf Raterink (PvdA)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De fracties van D66, PvdA en GroenLinks zijn allerminst enthousiast over de plannen voor woningbouw aan de Havenkade. „Het is meer van hetzelfde en daar zitten we in Dronten niet op te wachten”, zei Roelf Raterink (PvdA), „We hebben zó veel potentie met die Havenkade en je kunt het maar één keer verkloten. Volgens mij zijn we dat nu aan het doen.”

De gemeente heeft 2,5 jaar geleden samen met Van Wijnen Projectontwikkeling een ambitieus plan voor de Havenkade gepresenteerd. Een plan met behalve woningen ook een boulevard, horeca, een hotel en maatschappelijke dienstverlening.

De franje is inmiddels uit dat plan verdwenen. Wat is overgebleven, is een project met 144 woningen. Een meerderheid van de gemeenteraad is enthousiast over dat plan, zo bleek gisteravond in de bespreking tijdens een commissievergadering.

Zuiderzeestadje

„Vijf jaar geleden droomden we over een dynamische Havenkade”, herinnerde Andre Schuuring (CDA) zich, „We hadden beelden van Zuiderzeestadjes, van gemengde bebouwing, een hotel, restaurants, kortom reuring aan de Havenkade. Maar we hebben te maken met veranderingen in de samenleving, we moeten helaas een stap terug doen.”

Zo ver is Lazise Hillebregt (D66) nog lang niet: „We zien een wijk om in te wonen, waar we graag een wijk om te leven hadden gezien. Wij willen een haven als trekpleister. Wat ons betreft mogen de Havenkade en het Hanzekwartier meer bruisen, meer een visitekaartje zijn en meer uniek zijn. Dat mis ik gewoon.”

Geen geouwehoer

Ze vond Paul Vermast aan haar zijde. Volgens hem gaat er met de huidige plannen geen reuring komen in de nieuwe wijk: „Iedereen woont daar en wil rust voor de deur, geen geouwehoer in de voortuin.”

Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) begreep helemaal niets van die kritiek: „Er staat iets moois te gebeuren. Het wordt een gebied waar wonen en verblijven een feest wordt, met volop groen en water. Wij kunnen ons prima vinden in de plannen.”

Geen versnippering

Ook Remco de Maaijer (VVD) sprak over ‘een mooi plan’. Hij vindt dat er genoeg ruimte voor kantoren en horeca is aan De Noord en in het centrum van Dronten: „Wij willen geen versnippering of kanibalisering.” Ook ziet hij in het plan zat vierkante meters voor ‘kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte’.

Zijn partijgenoot wethouder Ton van Amerongen was bijna lyrisch: „Een mooie wandelboulevard langs de Havenkade, een openbaar park bij de Lage Vaart, een nieuwe brug over De Zate richting het centrum, woningen met een eigen aanlegplaats, openbare oevers en privéoevers, noem maar op.”

Kantoren of horeca

De mogelijkheid om op de begane grond van woningen horeca of kantoren te realiseren, kon de drie tegenstanders nauwelijks overtuigen.

Eind deze maand beslist de gemeenteraad over het voorstel. Waarschijnlijk gaat de helft van de huidige coalitiepartijen (D66, GroenLinks en PvdA) dan dwars liggen. Vooralsnog lijkt de oude coalitie (VVD, Leefbaar Dronten èn CDA) het op een akkoordje te gooien.