DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 18 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Drie fracties eisen opheldering: „Dronten lijkt epicentrum van misstanden te worden”

Drie fracties eisen opheldering: „Dronten lijkt epicentrum van misstanden te worden”
Huisvesting van arbeidsmigranten op de campus in Dronten.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Eén maand nadat de gemeenteraad unaniem de beleidsvisie voor het huisvesten van arbeidsmigranten heeft vastgesteld, vragen GroenLinks, PvdA en SP om nieuwe maatregelen. „Dronten lijkt wel het epicentrum van misstanden te worden”, schrijven de drie fracties in een persbericht. De SP verwijst daarbij niet alleen naar de campus in Dronten, maar ook naar het ‘Polendorp’ in Swifterbant.

De drie fracties stellen dat in Zeewolde de gemeente zèlf regelmatig de huisvesting van arbeidsmigraten bezoekt en controleert. Zij vinden dat een goed voorbeeld van hoe het ook in Dronten kan.

Gisteren stonden er nog twee hele pagina’s in De Volkskrant over de situatie waarin ‘Polen’ wonen op de campus in Dronten. „Een aanhoudende stroom van negatieve berichtgeving over werkomstandigheden en huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Dronten is reden geweest om vragen te stellen aan het college van B en W”, zeggen de drie.

Opheldering

„De raadsleden Paul Vermast, Suzanne Stoop en Peter Duvekot maken zich grote zorgen om de misstanden die zich binnen de gemeentegrenzen lijken af te spelen en vragen om opheldering. Zij zouden graag zien dat er nadere regels gesteld worden aan de huisvesting van en zorgverlening aan arbeidsmigranten.”

Vooruitlopend daarom willen de drie partijen zo snel mogelijk een goed beeld krijgen van de aantallen arbeidsmigranten en de situatie waarin zij verkeren: „Dat ontbreekt op dit moment namelijk.”