DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 3 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

DOES constateert stille armoede in Suydersee: „Verdienen nauwelijks een inkomen”

DOES constateert stille armoede in Suydersee: „Verdienen nauwelijks een inkomen”
Centrummanager Leo Hoksbergen
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - „De leegstand neemt zorgelijke vormen aan en bij veel ondernemers is verborgen armoede omdat ze nauwelijks een inkomen verdienen.” Dit schrijven stichting DOES en de winkeliersvereniging over winkelcentrum Suydersee.

Beide instanties hebben een uitgebreide brief aan de gemeenteraad gestuurd na de ophef over het stopzetten van de sponsoring van Koningsdag en de Sinterklaasintocht. In hun gezamenlijke brief melden ze dat wethouder Irene Korting hiervan al sinds eind november op de hoogte was: „De wethouder gaf aan hiervoor begrip te hebben.”

Imago onnodig beschadigd

Toch nam de gemeenteraad anderhalve week geleden een motie aan om de samenwerking met de stichting eens goed tegen het licht te houden. DOES stelt nu dat vrijwel alle consternatie is gebaseerd op onjuiste beeldvorming: „Het imago van de winkeliers in het stadscentrum is daardoor volstrekt onnodig beschadigd.”

Via hun brief proberen de winkeliers de schade te beperken. „We hebben ons terdege gerealiseerd dat we geen vrienden maken met bezuinigingen”, stellen ze. Vervolgens krijgt de gemeente de zwarte piet toegespeeld: „De gemeente heeft sinds het bestaan van de stichting geen enkele financiële bijdrage gedaan, ondanks vele voorstellen van de zijde van stichting DOES om daarmee het stadscentrum een extra impuls te geven.”

Fors lagere inkomsten

Ook over de reclamebelasting krijgt de gemeente verwijten: „Pas in november 2018 (!) kreeg het bestuur te horen dat de reclamebelastinginkomsten voor zowel 2017 als 2018 fors lager uitvielen dan in de voorlopige beschikking was aangegeven.”

DOES vindt dan ook niet dat ze de inwoners van Dronten in de kou heeft laten staan, zoals B en W beweren: „Deze beeldvorming is pertinent onjuist.”

Brede doelstelling

Ook op andere punten van kritiek wordt ingegaan, zoals op het verwijt dat DOES zich moet beperken tot het organiseren van evenementen. „Wij hebben een veel bredere doelstelling”, meldt de brief.

De ‘duurbetaalde centrummanager’ kan volgens de winkeliers niet zomaar geschrapt worden. Verder schrijven ze dat DOES wel degelijk draagvlak heeft onder de ondernemers: „De opmerking hierover komt volledig uit de lucht vallen.”

Koningsdag en Sinterklaas in Dronten