DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Dode bever in de Lage Vaart bij Dronten is volgens boswachter niet meteen verontrustend

Dode bever in de Lage Vaart bij Dronten is volgens boswachter niet meteen verontrustend
Dode bever bij Dronten.
Foto: ingezonden
Redactie: M.H.

DRONTEN - In de Lage Vaart bij Dronten is een overleden bever aangetroffen, zo blijkt uit een foto die door een lezer vanuit een bootje is gemaakt. Boswachter Amy Zeeman betreurt het, maar voegt eraan toe dat er in Flevoland inmiddels meerdere bevers zijn, ook bij Dronten.

Vorige week plaatsten wij een filmpje van een bever in Dronten. Dit weekeinde ontvingen wij foto’s van een dode bever aan de waterkant in dezelfde omgeving. Over de doodsoorzaak kan de boswachter van Staatsbosbeheer niets zeggen. Wel weet ze dat het meestal om een aanrijding met een auto gaat of een aanvaring met een boot.

Toename

Volgens Landschapsbeheer Flevoland is er in Flevoland een toename van het aantal bevers sinds er in de winter van 1990/’91 eentje ontsnapte uit Natuurpark Lelystad: „In 2019 zwommen er in Flevoland rond de 230 bevers rond en waren er 78 bewoonde burchten bekend.” Boswachter Vahid Dizdarevic: „De populatie in Flevoland is sterk en stabiel."

Bevers zijn in Nederland wettelijk beschermd. „De groei van de populatie in Flevoland en elders in Europa roept de vraag op of de bever nog thuis hoort in de categorie met meest strikt beschermde diersoorten”, schrijft Landschapsbeheer.