DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Discussie over Lidl staat los van toekomst winkelvoorzieningen in Dronten

Discussie over Lidl staat los van toekomst winkelvoorzieningen in Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Als het aan wethouder Irene Korting (VVD) ligt, staat wel of niet een Lidl-supermarkt in Dronten-west los van de discussie over de toekomst van winkelvoorzieningen in Dronten. In een brief aan de gemeenteraad schrijft ze dat het Lidl-debat pas gevoerd moet worden als het bestemmingsplan voor Dronten-west op de agenda staat.

De gemeenteraad sprak in november over de detailhandelvisie voor de gemeente Dronten. In die visie schrijven B en W dat ze positief staan tegenover de komst van de Lidl naar Dronten-west. Tegelijkertijd meldt dit rapport dat er in de 'theoretisch meest ideale supermarktstructuur' ‘geen plek is voor deze supermarkt in west.

Voor- en tegenstanders

Tal van gemeenteraadsleden, inwoners en instanties hebben een mening over wel of niet een Lidl in Dronten-west. Zo zijn de winkeliers in Swifterbant en Suydersee erop tegen, evenals Dorpsbelangen Swifterbant en Ondernemersvereniging De Driehoek. Daar tegenover staan 800 inwoners van met name Dronten-west, die hun handtekening hebben gezet onder een pleidooi vóór de komst van de Lidl.

Wethouder Irene Korting zei in november dat het de gemeente Dronten 'heel veel geld' gaat kosten als de raad alsnog nee zegt tegen de Lidl. Vanwege alle vragen besloot ze de discussie over de detailhandelsvisie een paar maanden op te schuiven.

Niet praten over Lidl

Intussen heeft ze een brief gestuurd aan de gemeenteraad, waarin ze aankondigt dat de toekomst van de winkelcentra in januari opnieuw op de agenda staat. Ze wil dan echter niet praten over de Lidl. De discussie moet in januari volgens de wethouder uitsluitend gaan over het ‘toetsingskader voor nieuwe (onder meer ruimtelijke) ontwikkelingen’.

Het bestemmingsplan Dronten-west wordt naar verwachting voor de zomer van 2019 aan de gemeenteraad aangeboden. Dat is in de ogen van B en W het moment om te spreken over de Lidl.

Nota detailhandel gemeente Dronten