DeDrontenaar.nl

Woensdag, 23 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Dementievriendelijke route naar centrum: „Misschien een boodschappenkarretje met pijl”

Dementievriendelijke route naar centrum: „Misschien een boodschappenkarretje met pijl”
De Woonark
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten en Oost Flevoland Woondiensten gaan onderzoek doen naar een herinrichting van De Oost als dementievriendelijke route naar het centrum. „Je kunt denken aan een boodschappenkarretje met een pijl richting winkelcentrum”, legt OFW-directeur Truus Sweringa uit, „Dan weet je: als je naar de winkels gaat, moet je de pijlen volgen.”

De Oost moet niet alleen aantrekkelijk worden voor mensen met Alzheimer, maar ook voor ouderen. „Want in de Woonark en De Regenboog wonen veel hoogbejaarden”, weet Sweringa.

Belangrijk om buiten te zijn

„Het is voor die mensen heel goed om te bewegen, om buiten te zijn. Buiten ontmoet je mensen", vervolgt de directeur, "Als je in een winkel bent, kun je met iedereen een praatje maken. Dat is belangrijk.”

Hoe de route er precies uit komt te zien, daarover gaan gemeente en OFW in gesprek met de doelgroep. „We proberen te kijken vanuit de belevingswereld van een dementerende”, legt wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) uit.

Een bankje

Truus Sweringa voegt eraan toe dat senioren misschien behoefte hebben aan een bankje halverwege. „Bij afritten zit bijvoorbeeld vaak een goot. Dat is goed voor de afwatering, maar het geeft een probleem als je je rollator moet optillen en je conditie laat te wensen over. Over dat soort zaken gaan we het hebben met de ouderen: wat helpt er voor hen?”