DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 25 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Deel Suydersee dat rijp was voor de sloop is nu authentiek en historisch

Deel Suydersee dat rijp was voor de sloop is nu authentiek en historischDeel Suydersee dat rijp was voor de sloop is nu authentiek en historischDeel Suydersee dat rijp was voor de sloop is nu authentiek en historisch
Redactie: M.H.

DRONTEN - B en W noemden het winkelgedeelte tussen Het Ruim en de Schouwstraat twee jaar geleden ‘rommelig’. Sloop was een zeer serieuze optie. Die toon is 180 graden gedraaid, constateerde Suzanne Stoop (PvdA) gisteravond. „Er was veel gedoe over”, gaf wethouder Irene Korting als verklaring.

Van een gebied dat rijp was voor de sloop naar een ‘mooi transformatiegebied met prachtige kansen’. „Ik heb in het verleden bezwaar gemaakt tegen de woordkeus. Er werden lelijke dingen over dat gebied gezegd”, zei Stoop, „Nu is het een kansrijk gebied, u vindt het bijna een A-locatie. Ik ben daar blij om, maar kan de wethouder mij meenemen wat er in de tussentijd is gebeurd?”

Authentiek

Wethouder Korting zei in haar reactie dat ze na alle ophef van twee jaar geleden is gaan praten met de ondernemers en de vastgoedeigenaren. Daarnaast heeft het gemeentebestuur een stedenbouwkundige analyse laten uitvoeren.

„Daaruit kwam naar voren dat het zonde zou zijn om nu niet op een andere manier te kijken naar zo’n mooi stukje authentiek Dronten, waar het winkelcentrum ooit is begonnen.” Ter inspiratie heeft de gemeente een aantal schetsen laten maken: „Dat gaf voor ons de doorslag.”

Mooie kans

De wethouder bevestigde dat het ‘kwadrant’ de ruggengraat van het winkelcentrum blijft: „Maar tegelijkertijd biedt dit gebied een hele mooie kans voor bijvoorbeeld startende ondernemers of unieke winkels. Het heeft dus een ander karakter dan het kwadrant en ik denk dat het een heel mooi karakter is, juist als je die authenticiteit en die historie daaraan kan verbinden.”

Paul Vermast (GroenLinks) ziet het ‘transformatiegebied’ in de schetsen van het gemeentebestuur onherkenbaar veranderen: „Is het dan nog wel aantrekkelijk voor startende ondernemers? Als u het zo verandert, worden de prijzen wellicht sky high.”

In gesprek komen

Irene Korting antwoordde dat de tekeningen vooral zijn gemaakt om met de ondernemers in gesprek te komen: „Zij hadden het idee: de gemeente dòet niks met ons gebied. Daarom wilden we ze extra aandacht geven. Je moet mensen soms een perspectief bieden.”

Volgens de wethouder zijn de schetsen bedoeld om de ondernemers vertrouwen te geven: „We wilden de kansrijkheid van het gebied in beeld brengen. Maar het zijn geen definitieve tekeningen. Bij de uitvoering gaan we eerst met alle partijen in gesprek.”

Ze benadrukte dat de gemeente bij het actieplan voor winkelcentrum Suydersee alleen verantwoordelijk is voor de openbare ruimte. De cruciale rol voor de verbeterslag van dit deel van het winkelcentrum ligt bij de ondernemers.

Mijn god, en voor deze komedie ontvangen betrokkenen ook gewoon een salaris? Whow! Maar nu het hier toch gaat over authentiek en historisch: waar zijn de oude barakken van Dronten gebleven? U weet wel, de barakken uit de pionierstijd, die zo nodig moesten wijken voor de ontwikkelingen aan de Noord. Destijds werd beloofd dat de barakken behouden zouden blijven. Later bleek dat de materialen in te slechte staat verkeerden om ze opnieuw op te bouwen, maar er zou wel een replica komen . . .
JJWago | zaterdag 5 september 2020 13:12