DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Debat over Lidl in Dronten-west gaat vooral over formele zaken: „Ik snap er niks van”

Debat over Lidl in Dronten-west gaat vooral over formele zaken: „Ik snap er niks van”
Saskia Haarhuis (VVD)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het Lidl-debat in de gemeenteraad ging donderdag vooral over de formele gang van zaken en niet over de vraag of de Lidl wel of niet welkom is in Dronten-west. „Ik vind de discussie heel verwarrend”, verzuchtte VVD’er Saskia Veldman halverwege de beraadslagingen, „Ik snap er niks van.

Wat er donderdag op de agenda stond, was de winkelvisie van B en W. ’t Liefst had het college helemaal niet over de Lidl gesproken. Dat was echter nogal lastig, omdat B en W zèlf op verschillende plaatsen hadden geschreven positief te staan tegenover de Lidl.

Is er nog een weg terug?

Als de gemeenteraad op 31 januari ‘ja’ zegt tegen de winkelvisie, is er dan nog een weg terug als het om de Lidl gaat? Dat vroegen vooral de oppositiepartijen CDA, PvdA, GroenLinks en SP zich af. „U legt retailvisie aan de gemeenteraad voor ter goedkeuring. Als wij daarmee instemmen, maken wij die tot de onze”, vond Paul Vermast (GroenLinks).

Dit voorjaar behandelt de gemeenteraad het bestemmingsplan voor Dronten-west. De vier oppositiepartijen willen dan de handen vrij hebben om op basis van ruimtelijke ordening eventueel ‘nee’ te zeggen tegen de Lidl.

Lidl-passages schrappen

Hoezeer wethouder Irene Korting (VVD) ook probeerde de vier partijen ervan te overtuigen dat haar winkelvisie los staat van het bestemmingsplan, de twijfel bleef. Suzanne Stoop (PvdA) kondigde aan het eind van het debat aan, dat ze tijdens de raadsvergadering waarschijnlijk met een voorstel komt om de Lidl-passages uit de winkelvisie te schrappen.

Of dat voorstel het gaat halen, is nog onduidelijk. De vier oppositiepartijen steunen het in ieder geval. Leefbaar Dronten, ChristenUnie en D66 gaan er nog eens goed over nadenken. „En ons is het om het even”, haalde Saskia Veldman (VVD) haar schouders op.

Gedegen onderzoek

Héél voorzichtig werd er ook inhoudelijk gediscussieerd over wel of geen Lidl in Dronten-west. Wethouder Korting zei dat instemming van het college gebaseerd is op gedegen onderzoek. Paul Vermast (GroenLinks) was het daar niet mee eens.

Volgens Vermast was er door de onderzoekers alleen gekeken naar het dorp Dronten en niet naar de consequenties voor Swifterbant en Biddinghuizen: „Als u breder kijkt, hebt u geen gelijk. Dan is er géén ruimte voor een Lidl in Dronten-west.”

CDA-wethouders

Vermast dook ook nog even in de voorgeschiedenis. Hij zei dat de raad in 2016 had ingestemd met het exploitatieplan voor Dronten-west, omdat de toenmalige CDA-wethouder de indruk had gewekt dat de Lidl paste in het bestemmingsplan: „Ik zal niet in de mond nemen dat hij de raad verkeerd geïnformeerd heeft, maar het ligt er niet ver vanaf.”

Ook Suzanne Stoop had de indruk dat B en W via de huidige winkelvisie willen rechtbreien wat er in het verleden fout is gegaan rond de Lidl. Hoe het precies zit, werd PvdA’er niet duidelijk. „Er worden op allerlei manieren vragen op u afgevuurd en u wilt ze niet beantwoorden”, verweet ze de wethouder met stemverheffing.

Irene Korting gaf niet de door Stoop gewenste antwoorden. En dus komt de PvdA op 31 januari met een motie of een amendement. Wordt vervolgd…

Nota detailhandel gemeente Dronten