DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 4 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

De ‘grote vier’ uit gemeenteraad Dronten zwijgen over gesprekken met informateur

De ‘grote vier’ uit gemeenteraad Dronten zwijgen over gesprekken met informateur
Harry ter Braak
Redactie: M.H.

DRONTEN - De vier partijen, die als grootste tevoorschijn zijn gekomen uit de gemeenteraadsverkiezingen, willen niets kwijt over de gesprekken die zij deze week hebben gehad met informateur Harry ter Braak. GroenLinks heeft haar aanbevelingen als enige wel naar buiten gebracht. Zij zien een plek voor zichzelf in de coalitie, samen met VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie.

De VVD was in Dronten de grote winnaar van de verkiezingen. De liberalen zijn voor ’t eerst sinds 20 jaar groter dan het CDA. Lijsttrekker Ton van Amerongen heeft in de aanloop naar de verkiezingen aangegeven dat hij niet ziet te springen om een hernieuwde samenwerking met het CDA.

Partijen willen niets kwijt

Van Amerongen wil niets zeggen over de inhoud van zijn onderhoud met Ter Braak: „Ik denk dat de informateur volgende week met een rapportage komt.”

Het CDA pleitte vorige week in de gemeenteraad voor openbaarheid in het formatieproces. Siert Jan Lap wil er nu niets over kwijt: „Het is de rol van de informateur om dat naar buiten te brengen. Ik vind niet dat je een broedende kip moet storen. Het was een prettig gesprek, meer wil ik er niet over kwijt.”

Ook de politieke leiders van de derde en vierde partij houden hun mond. Jaap Oosterveld (ChristenUnie): „Het lijkt me niet verstandig om het nu in de pers te brengen.” Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten), „Ik wil het proces niet verstoren. De informateur brengt dinsdag verslag uit. Daarna kiezen we met welke partijen we gaan praten over het vormen van een coalitie.”

GroenLinks wil in college

GroenLinks brengt haar visie als enige wel naar buiten. Zij noemen een samenwerking van VVD, LeefbaarDronten en ChristenUnie ‘de meest voor de hand liggende coalitie’. Omdat deze drie partijen maar een hele kleine meerderheid hebben (14 van de 27 zetels), ziet GroenLinks zichzelf als ‘logisch aangewezen vierde partij’. De SP is volgens GroenLinks minder geschikt, omdat zij een geheel nieuwe fractie hebben: „Waarvan nog onduidelijk is welke koers zij gaan varen.”

Peter Duvekot (SP) is het met dat laatste niet eens: „Wij zijn net zo goed gekozen als alle andere partijen, dàt is waar het om draait.” Voor het overige wil ook Duvekot niet mededelen wat hij de informateur heeft verteld.

Zetelverdeling
gemeenteraad Dronten

VVD7
CDA6
Leefbaar Dronten4
ChristenUnie3
D662
SP2
GroenLinks2
PvdA1