DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Critici blij met uitstel vliegveld Lelystad en met aangekondigde zorgvuldigheid

Critici blij met uitstel vliegveld Lelystad en met aangekondigde zorgvuldigheid
Ton van Aalderen
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN/DRONTEN - De opening van Lelystad Airport is door minister Cora van Nieuwenhuizen uitgesteld tot 2020, zo heeft ze vanmorgen bekendgemaakt. De meest uitgesproken critici in Dronten en Biddinghuizen zijn blij met dat uitstel. Zij zijn vooral goed te spreken over de door de minister aangekondigde zorgvuldigheid.

„De minister heeft heel goed geluisterd. Hele stukken van ons rapport zijn letterlijk overgenomen”, zegt Ton van Aalderen van de actiegroep Vliegop uit Biddinghuizen. Hij maakt deel uit van de bewonersdelegatie die de minister heeft geadviseerd.

Herstel van vertrouwen

„De zorgvuldigheid die de minister noemt waardeer ik ten zeerste, vooral als dat leidt tot een goed resultaat”, vervolgt de inwoner van Biddinghuizen. Hij noemt het MER-rapport waarop de oorspronkelijke plannen waren gebaseerd ‘een rammelkast’ en vindt het goed dat de minister wil werken aan het herstel van het vertrouwen van de bevolking.

Van Aalderen zegt dat het niet de bedoeling van de bewonersdelegatie is om Lelystad plat te leggen: „Maar wij willen wel zo min mogelijk hinder voor de omgeving. En wat de minister in dat kader doet, is heel erg goed.”

Tijdens de persconferentie van de minister presenteerde Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) nieuwe tijdelijke vliegroutes. Volgens Ton van Aalderen zijn deze routes een stuk beter voor Biddinghuizen: „Maar we moeten nog wel even goed kijken of het werkelijk veel uitmaakt.”

Zegeningen tellen

Een andere criticaster in Dronten is fractievoorzitter Paul Vermast van GroenLinks. „Ik tel mijn zegeningen”, zegt hij naar aanleiding van de persconferentie van Cora van Nieuwenhuizen. Daarbij noemt hij het uitstel van Lelystad Airport met minstens één jaar en de aangepaste routes boven Biddinghuizen.

„Tegelijkertijd heb ik een halfbakken gevoel”, aldus Vermast, „Want we zijn nog steeds aan het rommelen met halfbakken routes. De herinrichting van het luchtruim moet nog plaatsvinden. Dat is pas in 2023 afgerond. Dan zeg ik: stel niet uit tot 2020, maar tot 2023.”

Liever wil hij nog dat Lelystad Airport helemaal niet wordt uitgebreid: „We zijn er dan ook nog lang niet.” Wel vindt de fractievoorzitter de aangekondigde zorgvuldigheid ‘heel wezenlijk’.

Reacties op uitstel Lelystad Airport