DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

COLUMN | Een vierde dorp is een slecht idee, een stad aan het Veluwemeer niet

COLUMN | Een vierde dorp is een slecht idee, een stad aan het Veluwemeer niet
Redactie: M.H.

Een vierde kern in de gemeente Dronten. Rob van der Schans opperde het heel voorzichtig in een tussenzinnetje. Prompt kreeg het D66-raadslid op de social media de hele goegemeente over zich heen. „Echt te dom om te poepen”, bitste een lezer.

Maar is het echt zo’n slecht idee? Laten we nou eens ‘out of the box’ denken. We bouwen brutaalweg een stad aan het Veluwemeer.

De Tweede Kamer wil 100.000 extra woningen in Flevoland. Stel dat Dronten daarvan een significant deel in de mik geworpen krijgt. Stel dat we moeten groeien naar 85.000 inwoners.

Dan staan we voor een onmogelijk dilemma. Want we willen met z’n allen het dorpse karakter van Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant behouden. Willen we al die nieuwbouw realiseren volgens het Drontense principe van landelijk, rust, ruimte en groen dan pàst het gewoon niet.

Een alternatief is: geef elk van de drie bestaande dorpen een paar duizend inwoners. Zo behouden ze hun dorpse karakter en krijgen de voorzieningen meer draagvlak.

Wel hou je dan nog pakweg 35.000 mensen over. Met zo’n aantal ga je aardig richting Kampen of Harderwijk. Is het dan zo’n raar idee om voor die 35.000 mensen een stad te bouwen?

Nederland verstedelijkt en iedereen wil niets liever dan in een stad wonen. Je bent er niet gebonden aan het Drontense uitgangspunt van landelijk wonen en het neemt dus minder ruimte in beslag. Bovendien kun je er alle woningen kwijt waaraan zo’n enorme behoefte bestaat: (luxe) appartementen voor ouderen, betaalbare appartementen voor starters, sociale woningbouw.

Let wel: ik heb het niet over een Oost-Europees aandoende slaapstad met vierkante woontorens. Nee, ik denk aan een fraai vormgegeven woonomgeving aan het water. Niet te ver van de Randstad, ergens ter hoogte van Dorhout Mees en Flevonice. Zijn die ook meteen geholpen.

Een stad met een boulevard. Een èchte boulevard, niet zo’n mislukte als aan de Havenkade, maar eentje waar je kunt flaneren en met terrassen. Met een breed strand en architectonisch hoogwaardige hoogbouw. Met dank aan de klimaatverandering kijk je vanaf je balkon uit over de zonovergoten boulevard, de bootjes op het water en aan de overkant de Veluwe.

Meine Breemhaar is na het bouwen van zijn dorp op Bonaire een ervaringsdeskundige en kan misschien adviseren. Teken in ieder geval meteen een Lidl en een coffeeshop in. Scheelt veel gehakketak achteraf. En een Aat de Jonge-kabelbaan is toch veel toepasselijker dan een zwembad?

Ik zou het ook meteen stad nòemen. Zodat niemand achteraf kan klagen van ‘ik wist het niet’.

Een naam? Ach, de provinciehoofdstad hebben ze naar de bedenker genoemd.

Maarten Heijenk

Honderdduizend woningen

Column

Ik vind het een geweldig idee, gelijk doen. Geen gedoe met bestaande inwoners, culturen, voorzieningen en noem maar op. Het kan gelijk goed ingericht worden voor het bedoelde aantal inwoners en de doelgroep. Is veel efficiënter en goedkoper dan dit te doen in bestaande kernen
voetbalfan | zaterdag 16 mei 2020 20:09
Een proefballonnetje van D'66? Hoe is het mogelijk! Denk dat Jesse K snel aan zn lijn hangt. Of is het een manier om in 1 klap een flink aantal boeren de nek om te draaien? Want ja, koeienstront stinkt, landbouwers gebruiken gif! Kansloos verhaal v.d. Schans.
Leusink | zaterdag 16 mei 2020 23:13
Goed idee! Maar volgens mij krijg je op die locatie last van de vliegroutes. En evt de windmolens. Politici hebben een hoop wensen, maar vergeten dat ze al heel veel ruimte vergeven hebben aan miljoenen slurpende subsidiehobby's.
B de beer | zondag 17 mei 2020 15:21
Volgens mij is daar al een mislukt stadsproject gebouwd Zuiderzee op Zuid?!
Erik | zondag 17 mei 2020 17:48