DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 14 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

COLUMN | De Drontenaren willen een enthousiaste burgemeester. Echt?

COLUMN | De Drontenaren willen een enthousiaste burgemeester. Echt?
Een enthousiaste burgemeester.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

De Drontenaren kiezen voor een burgemeester die enthousiast aan de slag wil met Dronten. Dat is één van de conclusies uit de gemeentelijke enquête over de profielschets van de nieuwe burgemeester.

Enthousiast? Goh! Het zal je toch gebeuren dat je wilde solliciteren, maar dat de ontwikkeling van Dronten je volledig koud laat… In al je onverschilligheid lees je opeens dat ze in Dronten een enthousiaste burgemeester zoeken. Wie denken ze daar in de polder wel niet dat ze zijn?

Het is moeilijk om niet cynisch te reageren op de uitslag van de enquête.

Nog zo eentje: de inwoners ‘geven in het onderzoek aan een burgemeester te willen die daadkrachtig is’. Serieus? Willen we geen besluiteloze burgemeester? Echt niet?

Alle open deuren die er waren te vinden, zijn ingetrapt in deze enquête. In de vacaturetekst staat straks dat de nieuwe burgemeester enthousiast, ondernemend en daadkrachtig moet zijn. En alle ambitieuze bestuurders die dachten dat eigenschappen als onverschillig, passief en besluiteloos een aanbeveling zouden zijn, schrijven in hun sollicitatiebrief braaf het tegenovergestelde.

Je kunt met deze enquête alle kanten op. Het biedt de fractievoorzitters uit de gemeenteraad de mogelijkheid om in de vertrouwenscommissie - achter gesloten deuren - hun eigen gang te gaan.

Over een paar maanden presenteert de politiek een burgemeester, die in zijn eerste interview keurig zegt: ik ben enthousiast, ondernemend en daadkrachtig. En dan hebben de Drontenaren precies de man of vrouw waarom ze hebben gevraagd. Toch?

Of ben ik nou per ongeluk toch cynisch?

Maarten Heijenk

Uitslag enquête

Column