DeDrontenaar.nl

Woensdag, 23 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Column CDA | Er zijn kansen om tot een Platteland 2.0 te komen

Column CDA | Er zijn kansen om tot een Platteland 2.0 te komen
Chris Schotman (CDA)
Foto: eigen foto
Redactie: M.H.

Lijst 5
CDA

Leefbaarheid op het platteland is steeds vaker een onderwerp van gesprek. Door de ‘trek naar de stad’ van jongeren vanwege het aanbod aan onderwijs en werk speelt leefbaarheid en steeds grotere rol.

Toch zien we dat het platteland niet stilzit. De landbouw transformeert naar een hoogwaardige voedselindustrie, met landbouwrobots die milieuvriendelijk het land bewerken en big data om antibioticagebruik terug te dringen en energie te besparen.

Er ontstaan op het platteland ook andere economieën, bedrijfjes zoals architecten, consultants, etcetera. Bijna de helft van alle ‘start-ups’ zit op het platteland.

Goede verbindingen zijn noodzakelijk: via weg-water-spoor maar bovenal snel internet. Digitalisering is essentieel om te kunnen vernieuwen. Het is nodig voor werk, voor (landbouw-)bedrijven, maar ook voor scholieren.

Bewoners en ondernemers nemen vaker zelf initiatieven om hun dorp een stukje beter of mooier te maken. Bijvoorbeeld over de herbestemming van leegstaande gebouwen, lokale producten ook lokaal aanbieden of een andere organisatie van de zorg.

Kortom: er zijn kansen om tot een Platteland 2.0 te komen, waar wonen, werken en leven kan slagen door er samen de schouders onder te zetten.

Chris Schotman
Dronten

Columns Tweede Kamerverkiezingen