DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 22 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

CDA-raadslid biedt illegaal onderdak aan ‘Polen’: „Positie nog niet ter discussie”

CDA-raadslid biedt illegaal onderdak aan ‘Polen’: „Positie nog niet ter discussie”
Siert Jan Lap (CDA)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - CDA-gemeenteraadslid Brenda Berghorst uit Dronten biedt illegaal onderdak aan arbeidsmigranten. Dat melden de NOS en Omroep Flevoland. Ze zou zes werknemers onderdak bieden in caravans in een schuur. De ‘Polen’ zijn volgens de omroep in dienst van het eigen uitzendbureau van Berghorst.

Brenda Berghorst was in 2018 lijsttrekker voor het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen. Sindsdien is ze ‘gewoon’ raadslid. DeDrontenaar.nl sprak met fractievoorzitter Siert Jan Lap.

Wat vind u van de situatie?
Siert Jan Lap: „Het wordt pijnlijk duidelijk dat we een enorme uitdaging hebben als het gaat om arbeidsmigranten en ook studenten. Wel heb ik begrepen dat het om kortdurende huisvesting gaat en inmiddels zijn er ook al afspraken met de gemeente over handhaving.”

Maar wat is uw mening over de positie van Brenda Berghorst?
„Brenda en haar man zijn ondernemers en zij hebben keuzes moeten maken. Daarin hebben ze zich, zoals ieder ander, te gedragen. Maar zoals ze zelf aangeven: ze hadden geen keus. Het is uitermate vervelend dat je voor zo’n keuze wordt gesteld. Het alternatief is dat ze mensen op straat zetten en dan had je me over een paar weken gebeld met de vraag wat ik daar van vind. Het is pijnlijk dat we als politiek niet in staat zijn dergelijke uitdagingen op te lossen en dat je daarmee ondernemers voor het blok zet. Dat probleem trekt aan niemand voorbij, dus ook niet aan raadsleden.”

Ondernemers zijn toch altijd vrij in de keuzes die ze maken? Je hòeft toch geen arbeidsmigranten te laten overkomen?
„Nee, maar tegelijkertijd is die noodzaak er wel. De ondernemers hebben gewoon handjes nodig en de gemiddelde Nederlander wil of kan dat werk niet doen. Er zijn gelukkig hardwerkende en goedwillende mensen die dat werk wèl willen doen. Het is dan ook wel een heel makkelijke opmerking om te zeggen dat je ze niet hoeft te laten komen. We hebben gewoon werk dat gedaan moet worden. De familie Berghorst is door de coronaproblemen echt voor het blok gezet: òf we doen het op deze manier òf we zetten ze op straat. Het is altijd een keus, maar eigenlijk sta je voor een soort salomonsoordeel. En wij hebben als politiek ondernemers voor die keuze geplaatst.”

Staat de positie van Brenda Berghorst als gemeenteraadslid wat u betreft ter discussie?
„We gaan de gesprekken op een rustig moment nog verder aan en moeten alles uitkristalliseren. Ik heb het verhaal van Brenda gehoord en ben ervan overtuigd dat ze te goeder trouw heeft gehandeld. Bovendien was het ècht van tijdelijke aard. Op dit moment ga ik uit van de goede intentie en staat haar positie voor mij nog niet ter discussie.”

Affaire Berghorst

Indien dit waar is lijkt het mij dat dit gemeenteraadslid zelf moet aftreden of dat haar werkzaamheden als ongewenst worden betitteld. Mevrouw heeft een voorbeeldfunctie en dit is geen goed voorbeeld van betrouwbaar/ wettelijk juist handelen. Geen doofpot, geen sorry en blijven zitten. Neem de verantwoordelijkheid!
Leusink | donderdag 30 juli 2020 10:48
"zij hebben keuzes moeten maken. Daarin hebben ze zich, zoals ieder ander, te gedragen. Maar zoals ze zelf aangeven: ze hadden geen keus." Oh, ik moet keuzes maken tussen huur betalen of eten, dan betaal ik maar geen huur, f*k de bouwvereniging en de regels en wetten. " We gaan de gesprekken op een rustig moment nog verder aan en moeten alles uitkristalliseren." Stelletje hypocrieten.
Panda Polenwipper | donderdag 30 juli 2020 12:19