DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

CDA heeft toch een beetje spijt van ‘onbenullige brief’ aan gemeenteraad

CDA heeft toch een beetje spijt van ‘onbenullige brief’ aan gemeenteraad
Andre Schuuring (CDA)
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - „Het was een zeer onbenullige brief”, zei Suzanne Stoop (PvdA) gisteren over de manier waarop het CDA uit de agendacommissie van de gemeenteraad stapte. De christen democraten konden op weinig begrip van de overige fracties rekenen. Na al die kritiek kozen ze eieren voor hun geld. Fractievoorzitter Siert Jan Lap betoonde zelfs enige spijt.

„Het is duidelijk dat de brief, zoals door mij verwoord, een politieke lading heeft gekregen. Dat was niet de insteek”, aldus de heer Lap.

Waar ging het om? De gemeenteraad heeft een commissie - het zogenaamde ‘presidium’ - waarin de agenda's voor vergaderingen worden voorbereid. Nadat de twee CDA-wethouders waren opgestapt en het CDA in een oppositierol was gedwongen, zag de partij geen rol meer voor zichzelf in die commissie. En dat terwijl er nog maar één vergadering stond gepland.

Zoek het maar uit

Vooral Albert Bleijenberg (GroenLinks) gaf het CDA de wind van voren: „Nu de grootste partij, met maar liefst acht zetels, de lakens niet meer uitdeelt zeggen ze tegen de rest van de raad: jullie zoeken het maar uit. Dat noem ik weglopen voor je verantwoordelijkheid.”

„De brief is weinig verbindend”, vond Lazise Hillebregt (D66). „Ik ben verbaasd dat het CDA dit middel heeft gekozen”, zei Jaap Oosterveld (ChristenUnie).

Persoonlijke redenen

Siert Jan Lap antwoordde dat er eigenlijk geen politieke redenen waren om uit het presidium te stappen. Het ging bij nader inzien om persoonlijke redenen van commissielid Andre Schuuring. Lap erkende dat dit duidelijker gecommuniceerd had kunnen worden.

Collegecrisis