DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

CDA en ChristenUnie niet enthousiast over vier koopzondagen in december

CDA en ChristenUnie niet enthousiast over vier koopzondagen in december
Siert Jan Lap (CDA)
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - Tachtig procent van de zondagen in de maand december is koopzondag. De confessionele partijen in de gemeenteraad (CDA en ChristenUnie) stelden daar gisteravond kritische vragen over. „Het maakt een rommelige indruk” zei Jaap Oosterveld.

Pas deze week hebben B en W besloten dat de winkels ook komende zondag (3 december) open mogen. „Had dat niet iets eerder gekund? Het is ontzettend laat, ook naar de klant toe”, aldus de fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Weg van de minste weerstand?

Siert Jan Lap (CDA) herinnerde eraan dat 14 koopzondagen per jaar de afspraak is. Dit jaar zijn het er opeens 15. Heeft burgemeester Aat de Jonge gekozen voor de weg van de minste weerstand? „Nee, het is de weg van de meeste draagvlak”, antwoordde de burgemeester.

Het intrekken van 17 december als koopzondag was volgens De Jonge geen optie: „Die dag was al eerder toegewezen en was al gecommuniceerd met de consumenten.”

Handschoen oppakken

De fractievoorzitter van het CDA herinnerde aan de discussies van enkele jaren geleden: „Wij hebben geprobeerd de ondernemers uit te dagen om voorafgaand aan het kalenderjaar met elkaar in gesprek te gaan.” Hij hoopt dat de winkeliers die handschoen volgend jaar wel oppakken.

Volgens de burgemeester hoeft de gemeenteraad daar niet over in te zitten. Er is al afgesproken dat het college eind januari in gesprek gaat met de ondernemers.

Pas drie weken

Toen de burgemeester nogmaals het verwijt kreeg dat de gemeente wel erg laat tot dit besluit is gekomen, riep hij uit: „Ik hèb deze portefeuille pas drie weken!”

De Jonge zei dat hij pas met het probleem geconfronteerd werd na het opstappen van verantwoordelijk CDA-wethouder Dirk Minne Vis: „En zodra ik hoorde dat er onrust was, ben ik meteen in actie gekomen.”

Eric Coppenhagen (Jamin) over extra koopzondag:

Koopzondagen Suydersee

  • 3 december
  • 17 december
  • 24 december
  • 31 december