DeDrontenaar.nl

Woensdag, 23 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Carissa Hazenberg schudt provincie wakker over fietspad Dronterringweg bij Colijnweg

Carissa Hazenberg schudt provincie wakker over fietspad Dronterringweg bij Colijnweg
De komst van de Passage Dronten werpt zijn schaduw vooruit.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het fietspad aan de noordzijde van de Dronterringweg -tussen de Colijnweg en de rotonde bij De Noord- kan niet zomaar worden afgesloten. Dat heeft de provincie Flevoland heel goed begrepen nadat Carissa Hazenberg uit Ketelhaven vorige week aan de bel trok.

De provincie had donderdag zonder aankondiging het fietspad langs de Dronterringweg (het verlengde van de Hanzeweg) afgesloten. Dit gebeurde bij de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de Passage Dronten, de toekomstige snelle parallelweg langs de Dronterringweg.

Carissa Hazenberg zag de afsluiting. Als moeder van twee ‘fietsende schoolgaande kinderen’ schrok ze zich een hoedje.

Snel even inhalen

Er wordt door het autoverkeer hard gereden op de Dronterringweg tussen de Biddingringweg en De Noord. De automobilisten hebben enkele honderden meters twee rijstroken tot hun beschikking en maken daar gebruik van om snel even in te halen.

Daarom is het voor fietsers niet veilig om bij de Colijnweg over te steken. In plaats daarvan rijden zij over het fietspad naar de rotonde bij De Noord, waar de auto’s moeten afremmen en het een stuk veiliger is.

Toen Carissa Hazenberg vorige week de afsluiting zag, ging ze meteen in gesprek met de werkmannen. Die begrepen het probleem. Ze deden de toezegging dat het fietspad weer open zou gaan op de tijden dat de schoolkinderen moeten oversteken.

Had niet mogen gebeuren

De provincie is inmiddels een stapje verder gegaan. Wakker geschud door mevrouw Hazenberg besloten ze in Lelystad de hele afsluiting ongedaan te maken. ,,Wat vorige week is gebeurd, had niet gemogen’’, erkent de woordvoerder van gedeputeerde Jaap Lodders.

,,Bij de huidige werkzaamheden hoort geen afsluiting van het fietspad. Toen wij daar achter kwamen, is het fietspad weer opengesteld.’’

Komend voorjaar

Mevrouw Hazenberg had van de werkmannen ook gehoord over een afsluiting van het fietspad in de toekomst. Ook daarover maakt ze zich zorgen. De provincie bevestigt in een reactie dat het fietspad het komend voorjaar enige tijd afgesloten zal zijn: ,,Omdat er op de plek waar het fietspad nu ligt grondwerk moet worden verricht.’’

Hoe lang die afsluiting duurt, is op dit moment nog niet duidelijk: ,,Waarschijnlijk enkele weken of misschien zelfs maanden.’’

Veilige oplossing

Ook de provincie is er nu van overtuigd dat er een veilige oplossing voor de fietsers moet worden gevonden: ,,We gaan het fietspad alleen afsluiten als er een veilige oversteek of een veilige alternatieve route is gevonden.’’

,,De angst bestaat dat misschien deze of volgende week het fietspad er uitgegooid gaat worden. Dat is totaal niet aan de orde’’, benadrukt de provincie.

Over de oplossingen en de toekomstige situatie gaat de provincie op korte termijn in gesprek met Carissa Hazenberg: ,,Want we willen het via de koninklijke weg spelen en niet via de krant.’’

Goeie reactie van mevrouw Hazenberg Waarom wordt er geen tunnel aangelegd dat is veilig en meteen een definitieve oplossing Dat geldt niet alleen voor de kinderen ook voor de toerfietsers en sportieve fietsers Er is in der tijd ook een tunnel aangelegd Voor de fietsers bij Golf Recidentie Maak er een goede en definitieve oplossing voor succes Ben benieuwd
W.G. Wevers | dinsdag 22 november 2016 10:52
Kan de gemeente zich niet buigen over de veiligheid van het hele fietspad tussen Swifterbant en Dronten. Alle kinderen uit Swifterbant die in Dronten op school zitten moeten tijdens de wintermaanden in het stikke donker fietsen er is geen verlichting, alleen een midden streep wat enig richting gevoel geeft. Menig kind rijd regelmatig de berm in om nog maar niet te spreken van pech, ze zien geen hand voor ogen. En dan zegt veilig verkeer nederland tegen fietsers zorg dat je gezien wordt, terwijl ze amper zien waar ze rijden. Er valt nog wel wat te verbeteren denk ik zo.
Mia Baar | dinsdag 22 november 2016 15:41
Straatverlichting hoeft niet persé overal worden aangelegd, wel op kruisingen. We moeten ook rekening houden met andere duurzaamheidsaspecten zoals de nadelige invloed van verlichting op de natuur en energieverbruik. Maar de Fietsersbond afdeling Flevoland pleit al jaren voor kantstrepen langs fietspaden in het buitengebied. Om die kantstrepen goed te kunnen zien is wél goede fietsverlichting nodig. Die kleine losse led-setjes zijn volstrekt onvoldoende en zijn alleen goed om gezien te worden maar niet om zelf te zien. Ouders neem je verantwoordelijkheid en let daar op!
Fietsersbond afdeling Flevoland/Dronten | zondag 29 januari 2017 16:52