DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Burgemeester over de vraag of Dronten dubbel zo groot moet worden: „Ik vind ‘t een uitdaging”

Burgemeester over de vraag of Dronten dubbel zo groot moet worden: „Ik vind ‘t een uitdaging”
Burgemeester Jean Paul Gebben.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het plan van de VVD om verdeeld over vier locaties in Flevoland 100.000 woningen te bouwen, heeft mogelijk ingrijpende gevolgen voor Dronten. Momenteel telt de gemeente Dronten ruim 17.000 woningen. In het VVD-plan kunnen dat er zomaar dubbel zoveel worden. Burgemeester Jean Paul Gebben: „Ik ben er eigenlijk wel enthousiast over."

Wat was uw eerste reactie toen u hoorde van de motie van VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis: 100.000 extra woningen in Flevoland?
Burgemeester Jean Paul Gebben: „Ikvind ‘t een uitdaging, kom maar! Laat ik het om te beginnen iets breder trekken: we hebben problemen met mensen die starten op de woningmarkt, we hebben problemen met studentenhuisvesting, we krijgen regelmatig de vraag van het COA of we meer asielzoekers kunnen huisvesten, er zijn mensen die hier vanuit het buitenland naartoe komen. Er zijn allerlei vraagstukken en als je dat bij elkaar optelt kom je tot de uitspraak van minister Van Veldhoven dat er in Nederland 300.000 woningen bij moeten.”

Akkoord, maar éénderde daarvan in Flevoland?
„Voor een flink aantal van die honderdduizend woningen liggen al plannen klaar. Almere wil er 25.000 bouwen, Lelystad wil gráág van 80- naar 100.000 inwoners. Als je kijkt naar de ligging van Flevoland, dan liggen wij op die as van Amsterdam naar Zwolle en van Utrecht naar Zwolle. Dus als er ruimte is en wij kunnen voorzien in de woningbouwbehoefte van onze eigen provincie, maar ook van wat dan ‘nearby economies’ heet, dan zou ik dat wel willen onderzoeken. Ik ben er eigenlijk wel enthousiast over.”

Wat zijn de aantallen waar u aan denkt?
„Of het er nu 10- of 20.000 moeten zijn… het is veel te vroeg om daarover nu te speculeren. Maar om in Flevoland dat gesprek aan te gaan samen met het kabinet: gráág!”

Tien- of twintigduizend woningen is bijna een verdubbeling. Wij horen van veel mensen: we zijn niet voor niks in een dorp gaan wonen.
„We weten met z’n allen ook wat oorspronkelijk de bedoeling was voor Flevoland, hoe Flevoland moest groeien. En we gaan natuurlijk niet over één nacht ijs. Het is niet zo dat als een Kamerlid in Den Haag zegt dat er 100.000 bij moeten komen, dat jij aan de burgemeester iets vraagt en ik roep 10 of 20, dat het dan gelijk morgen gebeurt. Daar gaan we vanzelfsprekend uitgebreid over met elkaar in gesprek; met de gemeenteraad en ik denk ook met de bevolking. Maar hoe je het ook wendt of keert: er moeten in Nederland 300.000 woningen bij en wij hebben ruimte.”

Ofwel: Dronten moet haar verantwoordelijkheid nemen?
„Ja, maar niet alleen Dronten. Het lijkt erg op de discussie over asielzoekers. Stel dat alle burgemeesters in Nederland zouden zeggen: in onze gemeente geen asielzoekers. Dan kunnen we met onze vluchtelingen nergens naartoe. Dronten heeft al sinds jaar en dag een uitstekend asielzoekerscentrum en ook dat is een kwestie van je verantwoordelijkheid nemen.”

En die lijn trekt u door naar woningbouw?
„In een samenleving leef je samen. Het is niet zo dat wij de problemen van Nederland hoeven op te lossen. Maar wij hebben de ruimte, wij hebben de mogelijkheid, we liggen heel centraal tussen drie grote ‘nearby economies’ - Amsterdam, Utrecht en Zwolle - dus kansen te over. Alleen moet het op een goede manier en een goede schaal. Dat is belangrijk en daarover moeten we het gesprek met onze samenleving aangaan.”

Honderdduizend woningen