DeDrontenaar.nl

Donderdag, 16 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Burgemeester maakt zich zorgen over ‘Polen’: „Mensenhandel ligt op de loer”

Burgemeester maakt zich zorgen over ‘Polen’: „Mensenhandel ligt op de loer”
Burgemeester Jean Paul Gebben.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Burgemeester Jean Paul Gebben maakt zich zorgen over de positie van arbeidsmigranten: „De stap naar misdaad - misschien moet ik zeggen naar mensenhandel - ligt op de loer. Ik wil niet zeggen dàt uitzendbureau’s in de gemeente Dronten aan mensenhandel doen! Dat is niet wat ik zeg, maar ik zeg wel dat het gevaar er is.”

De gemeenteraad stelt deze maand haar visie over huisvesting van arbeidsmigranten vast. Tegelijkertijd is er het gevaar van coronabesmetting door te krappe kamers voor Polen. Daarnaast spelen ook nog de problemen rond rondzwervende arbeidsmigranten in Swifterbant en in het Wisentbos.

Excessen

„Corona heeft bijgedragen aan het aantal incidenten”, erkende de burgemeester, „Als mensen geen werk meer hebben en ze kunnen of willen niet terug, al dan niet vanwege corona, dan vinden er excessen plaats. Maar we moeten oppassen dat we niet in de paniek schieten.”

Een ander probleem is volgens Gebben dat de uitzendbureau’s àlles regelen rond de Polen: werk, huisvesting, verzekering, vervoer. „Ze zijn helemaal afhankelijk van één partij.” Hij ziet dat dit elders in het land tot misstanden leidt. De burgmeester neemt daarom het initiatief om samen met collega’s in Noord-Holland en Brabant te kijken of er oplossingen zijn: „Want als Dronten lossen wij dat alleen niet op.”

Niet zomaar binnenkijken

Daarbij waakt Jean Paul Gebben ervoor om op de stoel van de uitzendbureau’s te gaan zitten: „Wij kunnen bijvoorbeeld niet zomaar een deur openen en zeggen: ik kom even binnenkijken om te zien hoe het bij u gaat.”

Roelf Raterink zag ook problemen met het vervoer in busjes. De burgemeester antwoordde dat de vervoerders zich aan de RIVM-regels moeten houden en dat niet elk busje kan worden aangehouden.

Een groot probleem

Net als Rob van der Schans (D66) en Peter Dukot (SP) vermoedt Raterink dat de gemeente weinig zicht heeft op de problematiek. Duvekot denkt aan een meldpunt: „Een soort inventarisatie, zodat we beter de vinger aan de pols kunnen houden. Het is een groot probleem en wij willen weten hòe groot dat probleem in Dronten is.”

Jean Paul Gebben deed de toezegging dat hij ver wil gaan met een onderzoek naar wat er in Dronten speelt. Wel voegde hij eraan toe dat de gemeente geen verantwoordelijkheid heeft voor de opvang van dak- en thuislozen. Die worden in Flevoland opgevangen in Almere en Lelystad.

De gemeentepolitiek van Dronten begint steeds meer lachwekkende vormen aan te nemen. Eerst de afvalstoffenheffing, de windmolens, het gemeentehuis en nu dit. Heren "politici" ik breng het volgende artikel onder de aandacht van FEBRUARI 2020: https://dedrontenaar.nl/algemeen/gemeente-zet-de-deur-open-voor-nieuwe-polendorpen-buiten-de-bebouwde-kom Hoezo, zorgen maken? Hebben jullie daadwerkelijk 0,0 visie of zijn er ergens nog mensen met enig verstand hoe ze een gemeente moeten besturen? Ik heb weinig hoop.
B de beer | zaterdag 20 juni 2020 01:14
De gemeenteraad in Dronten doet vaak niet aan vooruit denken. Men denkt, doet en hoopt. Hoopt dat het allemaal wel los zal lopen. Tja, soms wel, soms niet. Maar de burgers van Dronten kiezen iedere 4 jaar weer voor de gevestigde orde, zodat er qua bestuur weinig verandert. . Voorbeelden te over van "falend beleid" .
Leusink | zaterdag 20 juni 2020 18:09