DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 19 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Burgemeester Dronten blij met uitstel Lelystad Airport: „Ontzettend moedig”

Burgemeester Dronten blij met uitstel Lelystad Airport: „Ontzettend moedig”
De minister staat volgens Aat de Jonge onder grote tijdsdruk.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft de opening van vliegveld Lelystad uitgesteld tot 2020. „We zijn heel blij met dit uitstel, dat zal niemand verbazen”, reageert burgemeester Aat de Jonge van de gemeente Dronten.

De Jonge is vooral tevreden over de keuze van de minister voor zorgvuldigheid: „Ze zegt letterlijk - en dat vind ik een hele mooie uitspraak - dat inspraak en overleg moeten leiden tot een beter besluit.”

Niet alleen Lelystads belang

„Een tweede uitspraak die ons heel erg aanspreekt is dat de uitbreiding van luchthaven Lelystad een regionale aangelegenheid is.” Volgens de burgemeester zet de minister een streep door de veronderstelling dat het alleen een Lelystads belang is.

Ook aan de bezwaren van de gemeente Dronten tegen de Alderstafel is tegemoet gekomen: „De minister gaat op zoek naar een alternatief om op een moderne en transparante manier vorm en inhoud te geven aan de regionale aanpak. Dat spreekt ons heel erg aan.”

Routes boven Biddinghuizen

Aat de Jonge is goed te spreken over de veranderingen in de tijdelijke vliegroutes zijn. „Dat zit ‘m vooral in het sneller opstijgen vanaf Zeewolde, waardoor het vliegverkeer hoger over Biddinghuizen heen gaat. Sterker nog: het gaat niet over Biddinghuizen, maar làngs Biddinghuizen.”

„Het was ongeveer 600 meter, nu wordt dat ongeveer 1.000 meter. Dat zal echt merkbaar zijn. Het was een belasting van 48 dB, nu wordt dat krap 40 dB.” De burgemeester noemt daarbij ook de verbetering voor de wijk De Graafschap: „Dat was voor ons een punt van zorg.”

Niet meer dan 45.000

De minister heeft exact het maximum aantal vliegbewegingen aangegeven: te beginnen met 4.000 vluchten in 2020 en de jaren daarna groeiend via 7.000 en 10.000 naar een maximum van 45.000.

„Twee weken geleden is er een beetje verwarring ontstaan, toen er werd gezegd dat er meer vliegbewegingen zouden mogen als de vliegtuigen stiller worden. De minister zet nu duidelijk een punt aan de horizon: 45.000, dat is het.”

Veel procedures

Aat de Jonge wijst erop dat er nog heel wat procedures moeten worden doorlopen: „Dat is nogal indrukwekkend. Het luchthavenbesluit moet worden aangepast. Daar is inspraak op mogelijk en dat moet worden behandeld in de Eerste en Tweede Kamer. Er moet een MER-advies komen, een toetsing door de Europese Commissie en een advies van de Raad van State. Of dat allemaal in een jaar zorgvuldig kan worden gefixt, dat moeten we afwachten.”

Aat de Jonge constateert dat de minister onder grote druk staat van de KLM en Schiphol: „En daarom vind ik het ontzettend moedig dat ze dit besluit durft te nemen.

Reacties op uitstel Lelystad Airport