DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Burgemeester denkt voorlopig niet aan coffeeshop in Dronten

Burgemeester denkt voorlopig niet aan coffeeshop in Dronten
Lazise Hillebregt (D66)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Als het aan burgemeester Aat de Jonge ligt, komt er voorlopig geen coffeeshop in de gemeente Dronten. ,,Zo ver zijn we nog lang niet’’, zij hij, nadat met name GroenLinks, PvdA en D66 tijdens de commissievergadering aandacht hadden gevraagd voor dit onderwerp.

Met steun van Aat de Jonge heeft het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten gisteren ingestemd met het rapport ‘failliet van het gedoogbeleid’. Het volgende kabinet is gevraagd om landelijk regie te voeren over het softdrugsbeleid en onder strikte voorwaarden een aantal experimenten te beginnen.

Mogelijkheden bekijken

Bij de discussie over het veiligheidsbeleid in de gemeente Dronten wees Leo Broekhuis (GroenLinks) vanavond op dat VNG-besluit. Als er in de toekomst sprake is van gereguleerde verkoop van softdrugs, moet er volgens Broekhuis wellicht gekeken worden naar de mogelijkheid voor het vestigen van een coffeeshop in Dronten.

De ChristenUnie en de SP uitten hun bedenkingen tegen een coffeeshop. Lazise Hillebregt (D66) wees daarentegen op de realiteit dat mensen uit Dronten softdrugs gebruiken: ,,Die kopen ze in de criminaliteit, op straat, bij dealers of bij de coffeeshop in Kampen.’’ Volgens haar is het geen optie om te wachten op regulering “aan de achterkant”.

Verre toekomst

,,Uw gedachten dwalen af naar de vraag of het denkbaar is dat er in de verre toekomst een coffeeshop in Dronten komt’’, constateerde burgemeester Aat de Jonge, ,,Zo ver zijn wij nog lang niet, dan moet er nog wel wat water door het Veluwemeer stromen.’’

Hij vertelde dat het toekomstige kabinet nog moet instemmen met het VNG-voorstel en dat er daarna eerst experimenten komen.