DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 6 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Burgemeester Aat de Jonge: „Ach, ik wens meneer Van Flierenburg het allerbeste"

Burgemeester Aat de Jonge: „Ach, ik wens meneer Van Flierenburg het allerbeste
Aat de Jonge
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Volgens scheidend burgemeester Aat de Jonge zitten er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting: "We hoeven elkaar toch niet te beledigen in het diepste wat een mens heeft en beweegt?"

Hebt u nog een afscheidsboodschap voor meneer Van Flierenburg ofwel Frank Patat?
„Nee, daar hebben mensen een heel verkeerd beeld van. Ik ben van huis uit jurist en ik heb hier in het gemeentehuis heel veel gedaan aan de verbetering van de juridische kwaliteitszorg. Als ik kijk naar de grote rechtszaken die we hebben gehad, dan is dat sterk verbeterd. Dat meet ik af aan de successen die we boeken en de zaken die we winnen, of dat nu Van Flierenburg is of Zuiderzee op Zuid, meneer Beers of Europarcs. We doen het gewoon goed. We zijn er ook steeds vaker in geslaagd om rechtszaken te voorkomen, daar zijn we enorm in gegroeid.”

U hebt het nu over de juridische kant van de zaak. Wat doen zaken als deze persoonlijk met u?
„Ach, ik wens meneer Van Flierenburg het allerbeste. Maar in dit dossier hebben we wel ook laten zien dat het soms te gek is. Je mag heel veel roepen, we moeten een dikke huid hebben, maar niet alles is toegestaan.”

Er is toch vrijheid van meningsuiting?
„We denken dat we alles kunnen zeggen tegenwoordig. Dat is natuurlijk niet zo. Er staat in de grondwet: we hebben vrijheid van meningsuiting, behoudens ieders verantwoordelijkheid jegens de wet. We hebben ook een verantwoordelijkheid. Ik vind het heel jammer dat godslastering door de Kamer geschrapt is. Ook al ben je volstrekt agnost of atheïst, geloof je niks, dan is het toch nog wel mogelijk om een ander in zijn godsbeeld te respecteren? Dan hoef je toch geen lelijke prentjes over Allah te maken? Welk doel dient dat? Daar snap ik helemaal niks van, dat vind ik zó onbeschaafd. Daar worden mensen boos en verdrietig van, dat splitst de samenleving.”

U bent voorstander van het debat. Daar hoort toch bij dat je de scherpe kantjes opzoekt?
„Zeker, er is vrijheid van meningsuiting en een vrije pers. Maar dat kan toch in een eerlijk en normaal gesprek? We hoeven elkaar toch niet te beledigen in het diepste wat een mens heeft en beweegt, namelijk of je gelovig bent of niet. Dat niet-geloven hoort er bij, want ook dat is een diep gevoel van binnen. Ik snap echt niet waarom je elkaar zou moeten krenken of kwetsen.”

Burgemeester Dronten

Frank Patat