Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Boerenbedrijven Dronten alsmaar groter: „Vrees voor verval en verrommeling van buitengebied”

Boerenbedrijven Dronten alsmaar groter: „Vrees voor verval en verrommeling van buitengebied”
Kees Hermus (Leefbaar Dronten)
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - Agrarische bedrijven worden groter en groter. Door die grootschaligheid worden veel bestaande gebouwen op voormalige boerenerven overbodig. Kees Hermus (Leefbaar Dronten) is bang voor ‘verval en verrommeling’. Hij vindt dat de gemeente een visie moet ontwikkelen voor het buitengebied.

Hermus constateerde dat sommigen de landbouw kleinschalig willen houden: „Maar de markt en de politieke omstandigheden dwingen de boeren tot steeds meer grootschaligheid. Alleen kapitaalkrachtige bedrijven zijn in staat om te overleven.”

Overbodig

Het betekent volgens Hermus dat kleine boerenbedrijven worden opgekocht en dat de schuren van die bedrijven overbodig worden. Vijf jaar geleden zou het gemeentebestuur hebben gezegd dat sanering van die erven ‘vanuit historisch en landschappelijk perspectief’ niet wenselijk is. Leefbaar Dronten weet niet of dat nog steeds het geval is.

Als het aan Kees Hermus ligt gaat de gemeente werken aan een visie op het buitengebied. Daarbij moet ook de woningbouw op boerenerven betrokken worden. Hij zei dat donderdag bij de behandeling van de plannen voor de bouw van een woning aan de Tarpanweg in Swifterbant.

Niet nodig

Volgens Suzanne Stoop (PvdA) is zo’n visie helemaal niet nodig, omdat er een duidelijk bestemmingsplan ligt. Rob van der Schans (D66) is juist enthousiast en wil samen met Hermus de schouders eronder zetten. Ook wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) toonde zich bereid om met Leefbaar Dronten mee te denken.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo