DeDrontenaar.nl

Woensdag, 1 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Boer Bewust sceptisch over promotie agrofood: „De gemeente Dronten bakt er niks van”

Boer Bewust sceptisch over promotie agrofood: „De gemeente Dronten bakt er niks van”
Blitterswijk over de campagne van twee jaar geleden: „Daar is heel veel gezeik over geweest.”
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - „De gemeente Dronten bakt er niks van”, zegt agrariër Jan Blitterswijk over de promotie van de agrofood-sector vanuit het gemeentehuis, „Er wordt wel geld beschikbaar gesteld, maar ze dòen niks!” Blitterswijk is bestuurslid van Boer Bewust. Om zijn goede wil te tonen schuift hij morgen aan bij een door de gemeente georganiseerde lunch met agrariërs. Blitterswijk kan echter weinig enthousiasme opbrengen voor de plannen van de gemeente.

De gemeente Dronten investeert de komende drie jaar 150.000 euro om de agrofood-sector te promoten, met name tijdens de Floriade. Daarnaast is er een werkgroep in het leven geroepen (de SEA-groep Dynamiek in de Landbouw) om de sector te promoten. Boer Bewust kan voor beide initiatieven weinig enthousiasme opbrengen.

Dikke kolder

Jan Blitterswijk uit Biddinghuizen vraagt zich af of het voor agrariërs zinvol is om in te haken op de gemeentelijke activiteiten rond de Floriade: „Want dan verval je meteen in een heel politiek gebeuren. Bovendien is het natuurlijk dikke kolder als ze zeggen dat ze meedoen aan de Floriade, want daar heeft de gemeente Dronten helemaal niks mee te maken.”

Boer Bewust is een landelijke organisatie met Dronten als uitvalsbasis. Zij zien veel meer in de eigen campagne dan in samenwerking met de gemeente: „Als je het low budget en simpel houdt en je laat het die boeren lekker zelf uitvogelen, dan gaat het prima. De gemeente Dronten wil het allemaal zelf bedenken, maar ze hebben geen feeling met de boeren. Wat de gemeente doet is tot nu toe altijd verzand in niks, omdat er is geen draagvlak is voor hun plannen.”

Komt niet veel van terecht

Over de SEA-groep zegt hij: „Daar komt niet zo heel veel van terecht.” De weerzin van Boer Bewust tegen de SEA-groep is mede ingegeven door een campagne van twee jaar geleden. Toen presenteerde de gemeente Dronten zich nadrukkelijk als ‘de grootste biologische gemeente’.

Blitterswijk: „Er zaten in die SEA-groep twee mensen die zelf biologisch teler zijn en die deze campagne voor eigen gewin hebben gebruikt. De biologische sector heeft de neiging om zichzelf positief neer te zetten ten koste van een ander. De gemeente Dronten heeft toen veel mensen tegen de schenen geschopt. Daar is heel veel gezeik over geweest.”

Links laten liggen

Volgens de agrariër heeft de gemeente Boer Bewust altijd links laten liggen: „En op zich vinden wij dat wel prima, want wij zijn niet lokaal ingesteld. Wij zitten door heel Nederland, we zitten echt niet te wachten op de gemeente Dronten. Wij opereren volledig op onszelf. Wij krijgen geen subsidie en wij hebben geen enkele link of binding met de SEA-groep of met de gemeente Dronten, eigenlijk met geen enkele overheidsinstelling.”

„Als dat soort partijen er bij komen, dan willen ze ook zeggenschap hebben. En wij willen als agrariërs vanuit ons eigen perspectief zeggen en doen wat we willen. Wij gaan ons niet conformeren aan een marketingbureau van de overheid.”

Voor de goede orde

Tegelijkertijd constateert hij dat de initiatiefnemers van Boer Bewust in de gemeente Dronten wonen. Het is de reden waarom het bestuur morgen ‘voor de goede orde’ aanschuift bij de lunch, georganiseerd door de gemeente.

Dat ze een vorkje meeprikken spreekt eigenlijk voor zich, want de gemeentelijke lunch maakt onderdeel uit van de ‘Thank a Farmer Day’. En die dag is geadopteerd door… Boer Bewust.

Reactie wethouder Irene Korting