DeDrontenaar.nl

Zondag, 5 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Bewoners De Zuid lopen de polonaise: omleggen weg naar achterkant Open Hof is van de baan

Redactie: M.H.

DRONTEN - Het miljoenenproject van de gemeente Dronten om De Zuid te verleggen naar de achterkant van kerkcentrum Open Hof is van de baan. Wethouder Irene Korting (VVD) kondigde dat in oktober al aan. Maandagavond bevestigde ze het tijdens een avond met bewoners van De Zuid.

Er waren in het Ichthus College zo’n veertig aanwonenden aanwezig. Die toonden zich volgens woordvoerder Rinus van Heel allemaal dolgelukkig met de toezeggingen van de wethouder. Ook een vertegenwoordiger van de kerk was opgelucht dat het plan niet doorgaat.

In beton gegoten

De vorige wethouder, CDA’er Nico Verlaan, zei vorig jaar nog dat het hele plan in beton gegoten was. De gemeenteraad had er volgens hem formeel niets meer over te vertellen.

De politiek toonde zich in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart opeens opvallend kritisch over de plannen en verzocht B en W om met een uitgewerkt voorstel te komen. Behalve de aanwonenden konden ook het Ichthus College en de meerderheid van de rest van de Drontenaren er weinig enthousiasme voor opbrengen.

Wethouder Korting heeft de aanwonenden maandag gezegd dat het plan de baan is. Wel wordt De Zuid enigszins verlegd in de richting van het Ichthus College. In plaats van een fietspad aan weerszijden komt er één extra breed fietspad (4 meter) aan de kant van de woningen.

Suggestie voor De Rede

De bewoners hebben de suggestie gedaan om het eenrichtingsverkeer op De Rede om te draaien: vanaf het Steenbergenplein naar De Zuid. De Rede zou dan uitsluitend toegankelijk moeten zijn voor bestemmingsverkeer. Het verkeer dat rond het centrum rijdt, moet in dat plan gebruik maken van de Walvisstraat. „Ze gaat erover nadenken”, aldus Van Heel.

De wethouder heeft toegezegd dat ze nieuwe tekeningen laat maken voor De Zuid, De Rede en de Walvisstraat. Rinus van Heel: „Ze wil de nieuwe plannen in het voorjaar aan de gemeenteraad voorleggen.”

Dossier omleggen De Zuid