DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Bert Topper doet mee aan Lichtjestour: „Ieder jaar koop ik er meer lampjes bij"

Bert Topper doet mee aan Lichtjestour: „Ieder jaar koop ik er meer lampjes bij
De oldtimer van Bert Topper tijdens de Lichtjestour in Dronten.
Redactie: M.H.

DRONTEN - Bert Topper maakt er ieder jaar meer werk van. Als vaste deelnemer aan de Lichtjestour pakt hij ook dit jaar uit. „Het sociale is het leuke. Als je niets organiseert en niemand doet wat, dan komen mensen hun huizen niet uit. Nu heb je drie keer een mooie avond.”

De Lichtjestour gaat dit jaar op zaterdag 7 december in Biddinghuizen van start. Op 14 december rijdt het lint van tientallen, met lampjes versierde, tractoren door Swifterbant. Op 21 december wordt het evenement in Dronten afgesloten. Daar worden twee routes gereden.

Bert Topper deed vanaf 2016, toen de tour alleen nog maar in Dronten reed, alle edities mee en is ook deze keer van de partij. Hij zag het evenement steeds verder groeien. „Het eerste jaar werd ik gevraagd. Ze hadden niet veel deelnemers en als ze je vragen mee te doen, dan doe je dat. Het tweede jaar groeide het al en vorig jaar was het echt groot. Het zag er hartstikke mooi uit.”

Oldtimer

En daarom is de boer met zijn bedrijf aan de Boudewijnlaan in Dronten er dit jaar ook weer bij en is hij in alle drie de kernen present. „Ik rijd met een oldtimer, een tractor zonder cabine. Die gebruik ik verder niet, dus ik kan de lichtjes er in laten hangen. Ik hoef het versieren maar een keer te doen. Het kost je even wat dieselolie, verder niets.”

De kunstkerstboom staat voorop, talloze lichtjes versieren z’n voertuig en deze keer trekt hij ook nog een oude machine mee die eveneens flink versierd wordt. „Ik neem een aggregaat mee. Dan kun je lekker uitpakken en alle verlichting gebruiken die je maar wilt. Ieder jaar koop ik er meer lampjes bij.”

Contact

Doordat hij met een open cabine rijdt heeft hij volop contact met het publiek. „Dat vind ik het mooie. Ze roepen van alles en je maakt het hele evenement ècht mee. Als je met zo’n moderne tractor gaat zit je in je cabine, dan hoor je niet veel hoor.”

Hij bemerkt het enthousiasme van het publiek èn van een ieder die meedoet aan het lange verlichte lint van tractoren. „De jeugd vindt het ook mooi. Als die hun trekkerrijbewijs halen willen ze meteen meedoen. Het is gewoon een leuke avond met een leuke sfeer.”