DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

B en W: Waarom wel onbeperkt bloembollen en nauwelijks zonneweides in Dronten?

Redactie: M.H.

DRONTEN - B en W van Dronten begrijpen dat de provincie Flevoland landbouwgrond vooral wil gebruiken voor voedselproductie. Wat de gemeente zich afvraagt is: waarom stelt de provincie geen beperkingen aan bollenteelt en wel aan zonneweides? Beide zijn immers geen voedsel.

Als het aan het provinciebestuur ligt, mag er in de hele provincie slechts duizend hectare landbouwgrond worden gebruikt voor zonnepanelen. De gemeente Dronten is het daar niet mee eens: „Want in Flevoland wordt nu al 3.500 hectare landbouwgrond ingezet voor bollenteelt.” Net als bij zonneweides staan ook deze hectares niet ter beschikking voor voedselproductie.

Bemoeienis politiek

De politiek heeft zich in Flevoland nooit bemoeid met ‘de onttrekking van voedselgronden voor bollenteelt’. Diezelfde politiek bepaalt nu wel in hoeverre opwekking van zonne-energie toegestaan is.

B en W wijzen erop dat ook de landbouwsector haar vraagtekens plaatst bij het besluit van de provincie: „Waarbij terecht de vraag gesteld wordt waarom de politiek zich niet mengt in de keuze welke teelt een boer kiest, waar deze discussie wel ontstaat als een boer zonne-energie wil produceren.”