DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

B en W schrappen bezwaren tegen Lidl in Dronten-west uit beleidsplan detailhandel

B en W schrappen bezwaren tegen Lidl in Dronten-west uit beleidsplan detailhandel
De Albert Heijn in Dronten-west is het eens met de komst van de Lidl.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - B en W hebben hun beleidsplan voor de detailhandel gepubliceerd. Dinsdag verspreidde het college nog een plan, waarin gesteld werd dat er in Dronten-west ruimte is voor slechts één supermarkt. Vandaag presenteerde wethouder Irene Korting een nieuwe versie, waaruit de bezwaren tegen de komst van de Lidl naar Dronten-west zijn geschrapt.

„Vanuit het perspectief van de theoretisch ideale supermarktstructuur is het behoud van één supermarkt het uitgangspunt”, schreven B en W dinsdag over Dronten-west. In de nota stond op dat moment niet dat er ruimte zou zijn voor de Lidl in west.

Vandaag blijkt dat argument tegen de Lidl uit het rapport geschrapt te zijn. In plaats daarvan is er een argument vóór de Lidl aan de nota toegevoegd. Nu meldt de de ‘Retailvisie’ dat er in de gemeente Dronten en met name in Swifterbant ruimte is voor een discountsupermarkt van circa 900 vierkante meter.

Second opinion

Volgens wethouder Irene Korting (VVD) heeft de koerswijziging te maken met een ‘second opinion’. Daaruit zou naar voren zijn gekomen dat er tòch uitbreidingsmogelijkheid is voor een discounter in Dronten-west.

In Dronten-west staat momenteel al een Albert Heijn-supermarkt. „Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat de Albert Heijn vanaf het begin is meegenomen in het proces”, benadrukt Korting, „Ook zij zien de komst van een discountsupermarkt als een meerwaarde. Zij zien kansen om elkaar als supermarkten te versterken.”

Handtekeningen

De wethouder zegt ook de handtekeningen van 800 inwoners vóór de Lidl in haar afwegingen te hebben meegenomen. Ze weet dat de ondernemers in winkelcentrum Suydersee de Lidl ’t liefst naar het centrum zien komen: „Maar de Lidl is een marktpartij die zelf bepaalt waar ze zich willen vestigen. En ook als je kijkt naar de vraag naar parkeerplaatsen is het geen optie om het hier in het centrum te plaatsen. In Dronten-west is daar voldoende ruimte voor.”

Korting beweert dat B en W niet bepalen waar een ondernemer zich vestigt. Op het tegenargument dat juist de gemeente het bestemmingsplan verandert ten faveure van de Lidl, zegt ze dat dit aan de gemeenteraad is: „Het bestemmingsplan komt in februari aan de orde in de raad. Dan neemt de raad het laatste besluit over of het wel of niet kan.”

Laten doorgaan

B en W zullen de gemeenteraad voorstellen om de komst van de Lidl gewoon door te laten gaan. Die supermarkt mag als het aan het college ligt zelfs 300 vierkante meter groter worden dan de 900 vierkante meter uit het rapport.

Nota detailhandel gemeente Dronten