DeDrontenaar.nl

Donderdag, 13 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

B en W geven nog geen duidelijkheid over cameratoezicht in Redepassage

B en W geven nog geen duidelijkheid over cameratoezicht in Redepassage
Redepassage.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - De fractie van GroenLinks heeft in augustus kritische vragen gesteld over het cameratoezicht in de Redepassage. B en W hebben die vragen inmiddels beantwoord, maar laten in het midden of de ondernemers zich wel of niet aan de wettelijke regels houden.

Paul Vermast (GroenLinks) constateerde deze zomer dat de camera’s 24 uur per dag aan staan. Hij vroeg zich af of daarover goede afspraken zijn gemaakt en of het mag: „Het is een zwaar middel, waar strenge regels voor zijn, want het betekent ook iets voor je privacy.”

Gericht op privé-eigendommen

In de beantwoording schrijven B en W dat er geen toestemming is gegeven voor deze camerabewaking. Dit is ook niet nodig als camera’s op privé-eigendommen staan gericht. Het betekent dat de camera’s in de Redepassage dusdanig moeten zijn afgesteld, dat zo min mogelijk van de openbare ruimte in beeld komt.

Of dat in de Redepassage inderdaad het geval is, wordt uit de beantwoording van B en W niet duidelijk. Ook Paul Vermast kan er niet uit opmaken of de situatie aan de Redepassage wel of niet legaal is.

Donderdag in gemeenteraad

Komende donderdag staat het onderwerp op de agenda voor de raadsvergadering. Vermast: „Het enige heldere antwoord dat ik heb gekregen is, dat de Redepassage weliswaar afsluitbaar is, maar wel degelijk tot de openbare weg hoort. Voor de rest zal ik donderdag vragen wat het college er nu werkelijk van vindt en wat ze gaan doen.”