DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Avond met trendwatcher en bakkerij Tietema trekt 160 ondernemers

Avond met trendwatcher en bakkerij Tietema trekt 160 ondernemers
Liane Wolfert, Adjiedj Bakas, Koene Tietema, Michiel Tietema en wethouder Irene Korting (v.l.n.r.).
Foto: ©Hennie Joesten
Redactie: M.H.

DRONTEN - De eerste ondernemersacademie van dit jaar trok woensdagavond (13 maart) ruim 160 ondernemers, managers en leidinggevenden naar De Meerpaal in Dronten.

Verslag geschreven door SEA-groep:

Die hoge opkomst had ongetwijfeld te maken met de sprekers die de organiserende SEA-groep voor deze avond had weten vast te leggen. Want naast de kersverse ‘Detaillisten van het Jaar’, Koene en Michiel Tietema, gaf ook de bekende trendwatcher Adjiedj Bakas acte de présence.

Pioniers

Vader Koene en zoon Michiel Tietema van de gelijknamige bakkerij Tietema namen plaats op de bank voor een interview met gastvrouw Liane Wolfert. Pionier Koene vertelde over de beginjaren, nu zo’n 50 jaar geleden, toen Dronten nog slechts 11 inwonende gezinnen kende. Werden die eerste jaren gekenmerkt door hard werken en amper beleg op ‘zijn boterham’, zo was in de decennia daarna de uitdaging om de explosieve bevolkingsgroei zakelijk bij te benen.

Een van de uitdagingen waar de bakkerij nu voor staat is de geplande overname door Koene’s zoon Michiel. Dat binnen een familiebedrijf dat niet altijd vanzelf gaat is een understatement zo bleek uit het interview. Anno 2019 heeft Bakkerij Tietema vestigingen in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant en is begin dit jaar door ondernemersvereniging OVDD uitgeroepen tot Detaillist van het Jaar.

Anticiperen op megatrends

Na de pauze was het toneel voor ‘trendwatcher des vaderlands’ Adjiedj Bakas. Op wat technische haperingen van zijn afstandsbediening na schotelde hij het aandachtige publiek de toekomstige wereld van het nieuwe technologische tijdperk voor.

Van elektrisch aangedreven vliegtuigen zonder lawaai en drone-bussen die ons in 20 minuten naar Amsterdam brengen tot alter-ego robots die de minder leuke klusjes ons uit handen nemen. Het gaat het er volgens Bakas allemaal van komen.

Was de vorige eeuw de eeuw van Amerika en grote bedrijven, zo wordt deze eeuw de eeuw van China en snelle bedrijven die adequaat kunnen anticiperen op veranderingen en op kunnen schalen door samen te werken. “In de toekomst is het niet de grote vis die de kleine vis opeet maar de snelle vis die de trage vis voorbij schiet.” aldus Adjiedj Bakas.

Ondernemersacademie

De SEA-groep Ondernemersacademie organiseert dit jaar nog een drietal thema-avonden vanuit haar missie om (startende) ondernemers te inspireren, te leren en te verbinden met elkaar. Deze vinden plaats op 26 juni (Ondernemersmarkt), 11 september (geluksfactor met Mirjam Spitholt) en 4 december (gedragsverandering met Jan van Setten).

Naast de ondernemersacademie avonden biedt deze SEA-groep ook opleidingsprogramma's en workshops aan voor zowel startende- als ook voor ervaren ondernemers.