DeDrontenaar.nl

Maandag, 1 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Architect van station over flats aan De Noord: „Had wel meer ambitie mogen uitstralen”

Architect van station over flats aan De Noord: „Had wel meer ambitie mogen uitstralen”
Station Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - De kritiek op de architectuur van twee flatgebouwen langs De Noord, zoals die vorige week werd geuit door een architect en een stedenbouwkundige, heeft ook de architect van het station Dronten bereikt. „Het had wel wat meer ambitie mogen uitstralen”, vindt Tjerk van der Lune.

Via Twitter mengde Van der Lune zich deze week in de discussie over de architectonische kwaliteit van de flats. „Met het station hadden we juist een mooie aanzet voor kwaliteit aan De Noord gegeven”, klaagde hij. DeDrontenaar.nl vroeg de architect om een toelichting.

De Hanzelijn is zes jaar geleden in gebruik genomen. Vanwaar uw hernieuwde belangstelling voor Dronten?
Tjerk van der Lune: „Ik heb negen jaar lang met heel veel plezier aan de Hanzelijn gewerkt. Met name in Dronten hebben we een intensief traject doorlopen om een bepaalde kwaliteit te halen. De laatste tijd zag ik verschillende publicaties voorbij komen over het nieuwe woongebouw langs De Noord, waarbij er nogal wat weerstand was over hoe het er uit komt te zien. Ik vond dat jammer om te lezen.”

Kun je die teleurgesteld toelichten?
„De gemeente heeft destijds in dat gebied heel erg ingezet op kwaliteit. Het station ziet er niet voor niets uit zoals het er uitziet en dat zie je ook terug in de school. We hebben met de gemeente en ProRail, mijn opdrachtgever, echt heel goed gekeken welke kwaliteit op deze plek wenselijk is. Daarbij ging het vooral ook om wat er in de toekomst in de omgeving zou komen. Ofwel: wat willen we met deze plek ten opzichte van de stad?”

Maar het station ligt toch een heel eind van ‘de stad’ af?
„Juist daarom! Station Dronten ligt inderdaad best wel een stukje van het centrum af. Bij veel oude steden zie je dat de stad als het ware om het station gegroeid is. Dronten is een veel nieuwere stad en de Hanzelijn is pas later aangelegd.”

Er moest dus een verbinding komen tussen het station en het centrum?
„Inderdaad. Het idee was om van De Noord een soort statige laan te maken met op de langere termijn een mooie, hoogwaardige uitstraling. Met dat idee in het achterhoofd is het station ontworpen zoals het nu is.”

En de flatgebouwen doen afbreuk aan dat idee?
„Het is gewoon jammer om te zien dat er nu een gebouw staat dat wel wat meer kwaliteit zou kunnen hebben. Begrijp me goed: niet alle dingen in Nederland hoeven van goud te zijn. Maar als buitenstaander zeg ik: het had wel wat meer ambitie mogen uitstralen.”

Ben je bang bent dat het station een vlag op een strontschuit wordt, of chargeer ik dan?
„Dan chargeer je inderdaad. Het gaat mij niet zozeer om het station, het gaat mij om de ambitie die de gemeente altijd heeft gehad om van De Noord een mooie toegang tot de stad te maken. Dat betekent in mijn ogen ook een bepaalde kwaliteit van architectuur.”

De projectontwikkelaar zal ongetwijfeld zeggen dat de woningen dan te duur worden…
„Ik begrijp ook wel dat het niet altijd even makkelijk is en dat het geld altijd een rol speelt. Aan de andere kant wordt het budget vaak ook wel iets te makkelijk aangegrepen om maar vrij eenvoudig te bouwen. Meestal kun je met een paar hele kleine dingetjes toch een veel prettiger gebouw ontwerpen.”

Hoe kijk je zelf terug op dit project in Dronten?
„Ik ben na de opening van de Hanzelijn in 2012 een paar keer teruggeweest om te kijken hoe het zich ontwikkelt. Ik vind de aanzet die daar is gegeven - ook met het plein en de bus en als je weet hoe het vroeger was - nog steeds mooi. Ik krijg er ook nog steeds veel reacties op. Mensen vinden het een bijzonder gebouw, bijvoorbeeld omdat veel moderne stations niet van baksteen zijn en die van Dronten wel. Mijn bescheiden mening is dat we daar een heel mooi resultaat hebben bereikt.”

Flats aan De Noord