DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Appartementencomplex met 11 verdiepingen aan Havenkade: „Uitzicht over het water”

Appartementencomplex met 11 verdiepingen aan Havenkade: „Uitzicht over het water”Appartementencomplex met 11 verdiepingen aan Havenkade: „Uitzicht over het water”
Redactie: M.H.

DRONTEN - De Drontenaren stonden zaterdag tijdens de woonbeurs in De Meerpaal letterlijk in de rij bij de stand van Van Wijnen. Bijna anderhalf jaar na het startsein voor het project Havenkade presenteerde de projectontwikkelaar voor ’t eerst haar voorlopige tekeningen.

Vier jaar geleden kwam Van Wijnen met een heel prestigieus plan voor de Havenkade. Zaterdag liet de ontwikkelaar zien wat er uiteindelijk van de 'boulevard' terechtgekomen is.

Aan de havenkom komen ‘kadewoningen’ en appartementencomplexen, aan de noordkant komen vrijstaande woningen, eveneens aan het water. Daar tussenin zijn huurwoningen - rijwoningen - gepland. DeDrontenaar.nl sprak op de woonbeurs met projectcoördinator Piet van Slochteren van Van Wijnen.

Is dit de eerste keer dat jullie hele concrete plannen presenteren?
Piet van Slochteren: „We hebben natuurlijk op de locatie al een bord geplaatst en er is een officiële handeling geweest met de wethouder. Maar inderdaad kun je vandaag voor ’t eerst goed zien wat voor type woningen er komen en hoe de architectuur er uit komt te zien.”

Dit zijn dus de definitieve tekeningen?
„Nee, ik moet wel een voorbehoud maken. Volgende week moeten we nog naar de welstand van de gemeente en die beoordelen of het werkelijk zo gemaakt kan worden. We zijn dus een klein beetje te vroeg, maar deze beurs is wel een mooie aanleiding om het toch te laten zien. En dat doen we in samenspraak met de gemeente.”

Welke projecten presenteren jullie precies?
,,Met name de vrijstaande woningen en de appartementencomplexen Silo en Ceres. Vrijstaande woningen komen er in twee typen: levensloopgeschikt en ééngezinswoningen. Die komen aan het water, zodat je met een bootje aan een steiger kunt liggen. Deze woningen zijn ontworpen in verschillende kleuren groen, geel, blauw, rood en in een houtsoort. Vandaag proberen we te achterhalen hoeveel belangstelling er is voor deze woningen.”

Wanneer gaat dit gedeelte in de verkoop?
„Op 14 december starten we met de verkoop van de vrijstaande woningen en de twee-onder-één-kapwoningen.”

En dan de appartementen. Silo wordt voor Drontense begrippen een torenflat?
„Dat wordt inderdaad een complex met elf verdiepingen. Het zijn 34 appartementen variërend van 100 tot 160 vierkante meter. Ze krijgen grote balkons van minimaal 10 vierkante meter met uitzicht over het water. Dit complex komt op een prachtige plek, waar vroeger de silo stond.”

De appartementen in Ceres worden kleiner?
„Dat worden 19 appartementen van 80 tot 110 vierkante meter.”

En wat zijn de prijzen?

„De kleinste in Silo zal rond de 325.000 euro kosten. Voor de Ceres hebben we nog geen prijzen bepaald. Daar gaan we uit van rond de 300.000 euro.”

Jullie starten op 14 december met de ‘voorverkoop’ van deze appartementen. Waarom een voorverkoop?
„Dat doen we omdat de belangstelling voor appartementen bijzonder groot is èn omdat de oudere doelgroep vaak wat langer tijd nodig heeft om een keuze te maken. Die tijd geven we ze. Het tweede punt is dat we met deze appartementen pas in 2022 gaan bouwen, dus heeft het geen zin om daarmee te vroeg in verkoop te gaan. Dat doen we pas in de zomer van volgend jaar.”

Gemeenteraadslid Paul Vermast van GroenLinks schreef in een eerste reactie: „Nog meer platte saaie hoekige dozen. Wat een teleurstellende fantasieloze Havenkade gaat dit worden.” Kunt u zich daar iets bij voorstellen?
„Ik kan me inderdaad voorstellen dat we niet iets kunnen ontwerpen wat iedereen mooi vindt. Iedereen heeft een eigen mening. Stedenbouwkundig zijn er randvoorwaarden waar we aan moeten voldoen en het kan best zijn dat dit raadslid niet weet wat die randvoorwaarden zijn.”

Dus jullie verwachten bij de welstand geen problemen?
„De gemeente is op de hoogte van wat hier komt. Maar… je weet het nooit.”

Het kan zijn dat je straks een appartement van ruim drie ton koopt en dat jouw buurman een shoarmatent of een kroeg wordt.
„Dat zou eventueel kunnen, maar dat verwachten wij niet. Veel ruimte voor commerciële doeleinden is er niet.”

Het krijgt toch allemaal een dubbele bestemming?
„Dat klopt, je mag aan de kade bedrijfsvoering doen. Maar wij verwachten niet echt dat het heel rendabel is voor dat soort gelegenheden om dat hier te doen. En het zullen geen grote ruimtes zijn.”

Gaan jullie horeca ontmoedigen?
„Dat zeg ik niet.”

Màg u dat politiek gezien niet zeggen?
„Onze zorg is heel simpel: we hebben heel veel woningen in de verkoop en we willen de mensen op een goede manier voorlichten wat hier komt. Het zou niet eerlijk en netjes zijn om te zeggen dat àlles maar kan en mag. Dus we proberen een klein beetje onze kopers te beschermen.”

Wanneer gaat de eerste paal de grond in?
„In het voorjaar van 2020 beginnen we met de bouw van de huurwoningen. Daarna komen de vrijstaande woningen, de kadewoningen, de Silo en vervolgens de rest van de kadewoningen.”

Wanneer is het klaar?

„Wij hopen in 2024 helemaal klaar te zijn.”