DeDrontenaar.nl

Zondag, 20 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Angst voor navolging Polder Living & Lifestyle: „Dan kunnen we het winkelcentrum opdoeken”

Angst voor navolging Polder Living & Lifestyle: „Dan kunnen we het winkelcentrum opdoeken”
Ferdinand Zomerman (CDA)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De Xenos en Action wilden zich graag op het industrieterrein in Dronten vestigen, maar zij mòchten niet van de gemeente. Polder Living & Lifestyle, een verzameling van 80 kleine winkeltjes, heeft wel een vergunning gekregen. Het CDA sputtert tegen en is bang dat andere winkeliers voor een vergelijkbare constructie gaan kiezen.

Op bedrijventerreinen in Dronten mogen zich geen kleine winkels vestigen. Polder Living & Lifestyle is een stichting met in één pand een centrale kassa en 80 winkeltjes. Ferdinand Zomerman (CDA) ziet het al helemaal voor zich: straks gaan verszaken als een kaasboer, een slager, een poelier en een groenteboer een stichting oprichten en zich gezamenlijk in een pand op een industrieterrein vestigen.

Het CDA kreeg steun van Roelf Raterink (PvdA): „Ook andere ondernemers kunnen via deze constructie voor veel lagere kosten dan in het centrum winkelruimte bemachtigen op een toch wel leuke plek.”

Voor de rechter

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) antwoordde dat Polder Living & Lifestyle aan alle criteria voldoet en dat de vergunning dus niet geweigerd kòn worden. Wel wees de wethouder erop dat er een bezwaar is ingediend.

Dit betekent dat de bezwaarschriftencommissie en misschien ook de rechter zich er nog over gaan uitspreken. Ook deed de wethouder de toezegging dat de gemeente erop toeziet dat Polder Living & Lifestyle zich aan de afspraken houdt.

Janpietsnot

Ferdinand Zomerman hield zijn twijfels. Volgens hem voldoet Polder Living & Lifestyle niet aan het bestemmingsplan en de detailhandelsnota: „Die hebben we toch niet voor janpietsnot vastgesteld?”

Het CDA is vooral bang dat andere branches het voorbeeld van een stichting gaan overnemen: „Dan kunnen we het winkelcentrum wel opdoeken en hebben we straks een nieuw winkelcentrum aan De Dieze.”

VVD en D66 hebben dezelfde twijfels. Paul Gach (VVD) wil daarom de regels beter dichttimmeren. Rob van de Schans (D66): „Je kunt niet zeggen: als je er in het centrum niet uitkomt, ga je maar naar het industrieterrein. Dat is te kort door de bocht ten opzichte van de ondernemers die in het centrum een veel hogere huurprijs betalen.”

Fantastisch initiatief

Zomerman gaf wel toe dat hij het ‘een fantastisch initiatief’ vindt. Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) is het daarmee eens: „Ze hebben hun stinkende best gedaan om een plek in Suydersee te vinden, maar zijn er niet uitgekomen. Ik vind ze daar prima passen en ik hoop dat dit navolging krijgt.”

Volgens Michel Degenhart (ChristenUnie) is het Polder Living & Lifestyle ‘vrijwel onmogelijk’ om een plek in het centrum te vinden. Paul Vermast (GroenLinks) vindt dat ook: „Bovendien kunnen deze ondernemers de huurprijs in het centrum niet opbrengen.”

Het CDA besloot uiteindelijk de zaak niet op de spits te drijven. Met tegenzin leggen de christen-democraten zich erbij neer.