DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 14 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Als de raad instemt met de winkelvisie, is dat nog geen ja tegen sloopplannen

Als de raad instemt met de winkelvisie, is dat nog geen ja tegen sloopplannen
Sloop van de winkels en aanleg van een parkeerplaats is één van de scenario’s uit de retailvisie.
Foto: Retailvisie gemeente Dronten.
Redactie: M.H.

DRONTEN - In de detailhandelsvisie van het gemeentebestuur staat dat het gedeelte tussen Het Ruim en de Schouwstraat in winkelcentrum Suydersee rommelig is. Sloop van deze winkels is een scenario dat nadrukkelijk wordt genoemd. Het gaat sommige raadsfracties, met name PvdA en SP, veel te ver om daar nu al ‘ja’ tegen te zeggen.

Wethouder Irene Korting (VVD) vindt dat de raad zich niet vastlegt over de toekomst van dit zogenaamde ‘transformatiegebied’ als er wordt ingestemd met de visie: „Want deze visie is een toetsingskader voor nieuwe initiatieven, het is een inspiratiedocument.”

Rommelig, gedateerd

De VVD’er vond in Suzanne Stoop (PvdA) haar voornaamste criticaster: „U hebt het transformatiegebied de kwalificaties ‘rommelig, gedateerd en slecht onderhouden’ gegeven. Dat stáát er gewoon… En aan de ondernemers zelf heeft u niets gevraagd. Dat is gek! U zegt nu: het maakt niet uit wat er in de visie staat, want alles kan nog veranderen. Maar als ik met deze visie instem, ga ik akkoord met deze kwalificatie voor dit gedeelte van het winkelcentrum.”

Het feit dat de wethouder niet heeft overlegd met de eigenaren en winkeliers tussen Het Ruim en de Schouwstraat was vanavond een heikel punt. Wethouder Korting zei weliswaar dat evenementenstichting DOES als de woordvoerder van de winkeliers werd gezien, maar ze vroeg zich even later zelf af of DOES wel representatief is.

De rol van DOES

Vooral Ferdinand Zomerman (CDA) stelde vragen over de rol van DOES: „Wanneer gaat u nu iedereen uitnodigen?” Paul Vermast (GroenLinks): „U gaat toch niet vertellen dat stichting DOES bepaalt wie uitgenodigd wordt en wie niet? Als iets vindt van de panden tussen Het Ruim en de Schouwstraat, dan kunt u dat toch niet overlaten aan de stichting DOES?”

Wethouder Korting beloofde beterschap en zei alsnog contact te zoeken met de ondernemers in het bewuste gebied. Morgenochtend gaat ze meteen al op bezoek bij twee winkeliers die zich zorgen maken: hobbykamer De Blauwe Vlinder en bloemenzaak Anemoon.

Uitstel tot december

Een conclusie werd er vanavond niet getrokken. De discussie nam zó veel tijd in beslag, dat iedereen uiteindelijk instemde met het voorstel van Ferdinand Zomerman om er in december over door te praten. Dan gaat wethouder Korting ook alle vragen beantwoorden, waarvoor ze vanavond geen tijd had.

Nota detailhandel gemeente Dronten