DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Alleen bestemmingsplan nog wijzigen en dan kan het Swifterpark er komen

Alleen bestemmingsplan nog wijzigen en dan kan het Swifterpark er komen
De familie Van Dalen tekent de overeenkomst.
Foto: Provincie Flevoland
Redactie: M.H.


SWIFTERBANT - De provincie Flevoland en de initiatiefnemers van het natuurproject Swifterpark hebben een overeenkomst ondertekend. ,,Willem-Maik en Miranda van Dalen zijn hiermee een belangrijke stap dichterbij het realiseren van hun natuurdroom’’, aldus de provincie.

De familie Van Dalen kocht enkele jaren geleden het voormalig gronddepot van ProRail bij de N307 tussen Lelystad en Dronten. Daar was grond opgeslagen die moest wijken voor de aanleg van de Hanzelijn naar Zwolle.

Nieuwe natuur

Het idee ontstond om de ruim 20 hectare om te vormen tot nieuwe natuur, vrij toegankelijk voor liefhebbers: ,,Een kruiden- en faunarijk grasland met een parkachtig uiterlijk met enkele bomengroepen en veel verschillende plantensoorten.''

Eind 2014 hebben Provinciale Staten het plan goedgekeurd en er geld voor opzij gelegd. In de afgelopen periode hebben provincie en de initiatiefnemers overeenstemming bereikt over het definitieve ontwerp en de financiering.

Overdracht van dierziekten

Enkele agrariërs uit de buurt hebben hun bedenkingen. Zij vrezen de overdracht van dierziekten. ,,De provincie heeft externe bureaus hier uitgebreid onderzoek naar laten doen en op basis daarvan geconcludeerd dat daarvan geen sprake is’’, schrijft de provincie.

De volgende stap is de wijziging van het bestemmingsplan. ,,Eventuele bezwaren tegen het plan worden in deze procedure meegenomen’’, benadrukt de provincie Flevoland.

Enthousiast

De gemeente Dronten en een aantal scholen in de omgeving zijn enthousiast over het project. ,,Niets is zo effectief als leerlingen onderwijzen over natuur op een plek waar ze die gelijk kunnen ervaren, ruiken en voelen’’, aldus directeur Geertje van Keulen van basisschool De Branding in Swifterbant.

Dossier nieuwe natuur