Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Agrariërs stellen gemeente ultimatum over nieuwe natuur: „Willekeurige gang van zaken”

Agrariërs stellen gemeente ultimatum over nieuwe natuur: „Willekeurige gang van zaken”
Heilco van der Beek sprak in november de gemeenteraad toe.
Foto: screenshot videonotulen gemeente Dronten

DRONTEN - De agrariërs Erik Grovenstein en Heilco van der Beek hebben de gemeente Dronten een ultimatum gesteld. Ze vinden dat de gemeente hen gepasseerd heeft bij het project ‘nieuwe natuur’. Het tweetal, dat wordt gesteund door zeven collega’s, eist dat ze binnen zeven dagen alsnog bij het proces betrokken worden.

Het project nieuwe natuur wordt gesubsidieerd door de provincie Flevoland. Het betreft de herinrichting van 69 hectare in het oostelijk deel van de gemeente Dronten. Er zijn hiervoor twintig plannen ingediend en daarvan zijn er uiteindelijk vijf overgebleven.

Boot gemist

„Als ze actiever waren geweest, hadden ze mee kunnen doen”, zei de inmiddels afgetreden wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) in november over de negen jonge boeren, „Ze hebben de boot gemist.” Wel erkende hij tegenover de gemeenteraad dat er in de communicatie fouten zijn gemaakt. Vanuit de raad kreeg de wethouder veel kritiek.

Naar nu blijkt leggen de gepasseerde agrariërs zich er niet bij neer. Hun advocaat heeft B en W een brief gestuurd. Hij wijst erop dat de ondernemers ‘geen reële kans hebben gehad deel te nemen in het gebiedsproces’. Verschillende toezeggingen van de gemeente om met de agrariërs in gesprek te gaan, zouden niet zijn nagekomen.

Onrechtmatig gehandeld

Volgens de boeren heeft de gemeente hiermee onrechtmatig gehandeld. De agrariërs in het gebied zijn volgens de brief niet gelijk behandeld, de afgewezen boeren zijn niet geïnformeerd en hebben niet de kans gehad hun plannen toe te lichten en eventueel aan te passen: „Een zeer willekeurige gang van zaken.”

De ondernemers vinden dat ze eenvoudig hadden kunnen meedoen met de huidige plannen. Dat B en W dit afwijst noemen ze ‘onwil’. De advocaat stelt de gemeente aansprakelijk voor de schade van zijn cliënten: „Maar deze schade kunt u op dit moment nog eenvoudig voorkomen door hen alsnog bij de plannen te betrekken.”

Kort geding

De gemeente krijgt hiervoor zeven dagen de tijd. Gaan B en W hier niet op in, dan kondigen de boeren ‘de nodige rechtsmaatregelen’ en misschien een kort geding aan.

Volgens de advocaat zijn de boeren niet uit op een schadevergoeding: „Ze willen simpelweg meedelen in de mogelijkheden.” De agrariërs denken een ‘voor alle partijen nuttige bijdrage’ te kunnen leveren aan het project nieuwe natuur.

Dossier nieuwe natuurOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo