DeDrontenaar.nl

Zondag, 5 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Adviseur gemeente: In ideale situatie géén Lidl in Dronten-west, wel in centrum of Swifterbant

Adviseur gemeente: In ideale situatie géén Lidl in Dronten-west, wel in centrum of Swifterbant
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten is druk bezig met het opstellen van een visie op de detailhandel en heeft daarvoor adviesbureau BRO uit Vught in de arm genomen. Op aandringen van een aantal belanghebbenden heeft adviseur Robin van Lieshout in zijn conceptrapport een ‘theoretische ideale boodschappenstructuur’ geschetst. Daarin is volgens hem géén plaats voor een Lidl-supermarkt in Dronten-west en juist wel in Swifterbant en in Dronten-centrum.

Eén ‘fullservice supermarkt’ in Dronten-zuid en Dronten-west, dat is volgens BRO ideaal. Het betekent dat deze wijkwinkelcentra in de ogen van het adviesbureau met de aanwezigheid van de Jumbo (zuid) en de Albert Heijn (west) momenteel voldoende voorzien zijn.

Swifterbant en Biddinghuizen

Voor de dorpen Biddinghuizen en Swifterbant zou het volgens de adviseurs ideaal zijn als er één fullservice supermarkt is en daarnaast één discounter. Biddinghuizen voldoet daaraan met de Albert Heijn en de Lidl.

In Swifterbant zou wat BRO betreft de Albert Heijn òf de Deen plaats mogen maken voor een discounter, zoals de Lidl. „Want dan heb je een complementair supermarktaanbod”, vindt Robin van Lieshout.

Suydersee

„Ook in Dronten-centrum ligt wellicht een kans om één van de fullservice supermarkten te laten verkleuren naar een discounter”, vervolgt Van Lieshout.

Hij voegt eraan toe dat het doel van zijn ‘theoretische ideale boodschappenstructuur’ is om te kijken waar de kansen liggen: „Het doel is niet zozeer om de ontwikkelingen te beperken.”

Lidl in Dronten-west

Want zoete broodjes worden niet gebakken, beseft ook de adviseur van het gemeentebestuur: „Er ligt al een initiatief voor een discounter in Dronten-west. Daar heeft in het college van B en W al besluitvorming over plaatsgevonden vóór wij van start gingen met de retailvisie. Dat is een gegeven.”

Robin van Lieshout schetst de stand van zaken rond de Lidl in Dronten-west: „Het bestemmingsplan wordt voorbereid. Het enige dat resteert is dat de nieuwe gemeenteraad nog een besluit moet nemen over die supermarkt.” Daarnaast is bekend dat 800 inwoners hun handtekening hebben gezet onder een petitie voor snelle realisering van de Lidl in Dronten-west en dat de winkeliers in Suydersee juist niet enthousiast zijn.

Niet afdwingen

Van Lieshout weet dat ook de Lidl zelf een belangrijke vinger in de pap heeft. Ook heeft de gemeente voor de vestiging in Dronten-west al verregaande afspraken gemaakt met projectontwikkelaar Bramer uit Vriezenveen. Dit is het bedrijf van Dick Verhoeven, voormalig CDA-wethouder van de gemeente Dronten.

Toch zegt de onderzoeker: „Mede op basis van een oproep van diverse stakeholders hebben we toch dit ideaalbeeld neergezet om aan te geven waar de kansen liggen.”

Dossier Lidl

Uitslag zomerenquête

Wat is de beste plek voor een nieuwe Lidl-supermarkt?

Winkelcentrum Suydersee

27%

Dronten-west

54%

Maakt niet uit

19%
Bron: DeDrontenaar.nl

Verkiezingsbeloften

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 legde DeDrontenaar.nl de politieke partijen een stelling voor: Zo snel mogelijk een Lidl in Dronten-west. Hieronder de standpunten.

PvdA - helemaal eens

Met een groeiende economie, de woningbouwontwikkelingen in West en de ruimte die er is, is het logisch dat de Lidl gevestigd wordt in Dronten-West. Alle winkelcentra in de gemeente moeten vitaal blijven.

D66 - helemaal eens

D66 is blij dat Lidl ook in dit deel van Dronten neerstrijkt. Overigens heeft de raad hiermee al ingestemd.

SP - eens

De SP heeft niets tegen de komst van een Lidl in Dronten-West.

VVD - eens

West groeit en daar is de VVD Dronten erg blij mee! Al vanaf het begin is in West rekening gehouden met de bouw van een tweede supermarkt. Als een ondernemer wil bouwen mag dat. Goed voor de variatie in de wijk dat er ook appartementen boven komen.

Leefbaar Dronten - neutraal

Leefbaar Dronten is van mening dat hier geen rol is voor ons als raad, immers Lidl bepaalt of men in Dronten wil komen en waar. Als het past binnen de regelgeving dan kan de winkel er komen.

GroenLinks - neutraal

Over dit concrete geval hebben we geen mening. Als een ondernemer zich in Dronten wil vestigen en aan alle regels voldoet, kun je daar niet tegen zijn. Vrijheid van ondernemen betekent ook dat er concurrentie op de markt is.

CDA - oneens

Pas als we meer weten over het reilen en zeilen van de detailhandel kunnen we als CDA-raadsleden een goede afweging maken over de vestiging van een Lidl in Dronten-West. Is er voldoende vraag voor een extra supermarkt en is het de juiste plek?

ChristenUnie - oneens

Een Lidl is veel meer dan een voorziening gericht op West en heeft een bredere functie. Een dergelijke winkelketen richt zich op heel Dronten. Daarmee is het een centrumvoorziening en hoort daar dan ook thuis en kan het centrum juist versterken.

Nota detailhandel gemeente Dronten