DeDrontenaar.nl

Maandag, 3 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Actie in kader van Pride Tour: „Meeste incidenten vonden plaats in AZC Dronten”

Actie in kader van Pride Tour: „Meeste incidenten vonden plaats in AZC Dronten”
Foto: poster AZC Pride Tour
Redactie: M.H.

DRONTEN - Naast het asielzoekerscentrum in Dronten wordt zondag aandacht gevraagd voor de positie van LHBTI-asielzoekers in Nederland. Volgens de organisatoren zijn er rond deze groep 31 voorvallen gemeld: „En de meeste incidenten vonden plaats in AZC Dronten.”

Eén van de slachtoffers van een voorval in Dronten voert zondag het woord bij het asielzoekerscentrum aan de Vossemeerdijk. De middag begint om één uur en wordt gehouden in het kader van de AZC Pride Tour van de groep LGBT Asylum Support.

Verkrachting

Deze groep heeft in februari een onderzoek naar de veiligheid in AZC’s van LHBTI-asielzoekers gepubliceerd. Directe aanleiding waren de berichten over ‘een verkrachting van een homoseksuele asielzoeker in AZC Dronten en het langdurig uitblijven van opvolging in het onderzoek’.

In het rapport ‘Keep it silent’ concludeert de groep dat bijna één op de vier LHBTI-asielzoekers direct te maken heeft met een gendergerelateerd geweldsdelict: „Uit onderzoek blijkt dat de helft van de asielzoekers zich niet veilig voelt in het AZC.”

Twee incidenten

In dat onderzoek worden twee incidenten in Dronten genoemd. In mei vorig jaar zou een homoseksuele asielzoeker uit het Midden-Oosten zijn gedrogeerd en verkracht. In oktober 2019 volgden berichten over discriminatie, belediging, mishandeling, bedreiging en poging tot verkrachting van een Iraanse homoseksuele man. In beide gevallen hebben volgens het rapport zowel het COA als de politie laks gereageerd.

Naar aanleiding van de zaak in Dronten verzocht LGBT Asylum Support staatssecretaris Ankie Broekers-Knol een protocol in te stellen voor slachtoffers van geweldsdelicten in AZC’s. Een protocol waarbij slachtoffers en dader direct na melding van elkaar gescheiden moeten worden.

Aanvang: zondag 2 augustus 2020 13:00